Το επώδυνο και κάποτε καταστροφικό τρίξιμο των δοντιών –ή αλλιώς βρουξισμός-, είναι μια συνήθεια από την οποία αν και υποφέρουν πολλοί, ακόμα δεν διαγιγνώσκεται εύκολα ούτε αντιμετωπίζεται ικανοποιητικά. Ωστόσο, κάποιες έρευνες σε Ευρώπη, Ασία και ΗΠΑ προσπαθούν να βρουν λύσεις.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, το στρες θεωρείται από τις σημαντικότερες αιτίες για την εμφάνιση της ενοχλητικής συνήθειας του βρουξισμού. Παρ’ όλα αυτά, όπως διαπίστωσαν γερμανοί ειδικοί που μελέτησαν 13.000 άτομα, μια χαλαρωτική δραστηριότητα, όπως π.χ. το να παρακολουθήσουμε μια ευχάριστη ταινία πριν κοιμηθούμε, μπορεί να δράσει προστατευτικά.

Παράλληλα, σε πρόσφατη αμερικανική έρευνα, διαπιστώθηκε ότι η πίεση μεταξύ της άνω και της κάτω σιαγόνας μπορεί να φτάσει τα 113 κιλά για μια διάρκεια 40 λεπτών ανά ώρα. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο καθηγητής Νοσίρ Μέχτα από το Πανεπιστήμιο Ταφτς στη Βοστόνη «αυτό θα μπορούσε να παρομοιαστεί με την επιβάρυνση ενός και μόνο δοντιού από έναν… μεγαλόσωμο παίκτη του ράγκμπι, κάθε βράδυ!».

Το συχνό τρίξιμο συνεπάγεται τη φθορά του σμάλτου των δοντιών που έρχονται σε επαφή μεταξύ τους, με αποτέλεσμα σταδιακά να μειώνεται το μέγεθός τους. Όσο περνά ο χρόνος, η συγκεκριμένη διαδικασία μπορεί να προκαλέσει ακόμα και χαλάρωση των δοντιών, με κίνδυνο να πέσουν.

«Στην περίπτωση που έχει φθαρεί το σμάλτο, τότε αποκαλύπτεται μια πιο εύθραυστη επίστρωση οδοντίνης», εξηγεί η βρετανίδα οδοντίατρος δρ. Κιθ Κόεν. «Σε αυτό το σημείο τα δόντια γίνονται πιο αδύναμα, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν να σπάσουν και να ξεφλουδίσουν ευκολότερα, ενώ παράλληλα γίνονται πιο ευάλωτα στον πόνο και τη δημιουργία κοιλοτήτων».

Η κλασική απόδειξη για όσους τρίζουν τα δόντια τους και δεν το γνωρίζουν, είναι η εμφάνιση έντονων πονοκεφάλων μετά τον ύπνο, λόγω της υπερβολικής έντασης που ασκείται από τις γνάθους. Σύμφωνα με τους ειδικούς, τη λύση προσφέρει ένα ειδικό μασελάκι το οποίο φοριέται κατά τη διάρκεια του ύπνου, προστατεύοντας από τυχόν τριγμούς.

Επιπλέον, έρευνες σε Ασία και ΗΠΑ έδειξαν ότι οι ενέσεις μπότοξ στον μασητήρα μυ, μπορούν να ανακουφίσουν ασθενείς που ταλαιπωρούνται από έντονο βρουξισμό.

Διαβάστε ακόμα:
Μη μου τρίζεις τα δόντια…
http://www.vita.gr/html/ent/759/ent.4759.asp

Για να μη σας… τρίζουν τα δόντια!
http://www.vita.gr/html/ent/147/ent.1147.asp

Όλες οι λύσεις για τους επίμονους πονοκεφάλους
http://www.vita.gr/html/ent/306/ent.1306.asp