Αλκοολικούς θα μας κάνει η οικονομική κρίση, αλλά και… καρδιακούς από το πολύ άγχος! Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε η εταιρεία αναλύσεων αγοράς Mintel International στις ΗΠΑ, οι καταναλωτές μπορεί να έχουν περιορίσει τις εξόδους τους σε εστιατόρια και μπαρ λόγω τις οικονομικής κρίσης, παρόλα αυτά η κατανάλωση αλκοόλ όχι μόνο δεν υποχώρησε, αλλά εμφάνισε σημαντική αύξηση…

Σε περιόδους οικονομικών δυσκολιών τείνουμε να κλεινόμαστε στο σπίτι και να καταναλώνουμε μεγαλύτερες ποσότητες αλκοόλ. Μόνο το 2008 το αλκοόλ που καταναλώθηκε όχι στο μπαρ αλλά στα σπίτια στις ΗΠΑ σκαρφάλωσε σε αξία στα 57,4 δισεκατομμύρια ευρώ, γεγονός που μεταφράζεται σε αύξηση περίπου 32% της κατ’ οίκον κατανάλωσης αλκοόλ από το 2003.

Μέσα στην επόμενη πενταετία εκτιμάται ότι το ποσοστό αυτό θα εμφανίζει ετήσια αύξηση της τάξεως του 5%, ενώ αντίθετα η κατανάλωση ποτών σε μπαρ και εστιατόρια αναμένεται να μειωθεί κατά 2% για το 2009 και 1% για το 2010.

Παράλληλα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα μιας δεύτερης μελέτης, το άγχος, η ανησυχία και η κατάθλιψη που δημιουργούνται λόγω των κακών οικονομικών συνθηκών επηρεάζουν την αρτηριακή πίεση, αυξάνοντας έτσι τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων.
Μελετώντας μια ομάδα 1.101 αυστραλών εργαζομένων, οι ειδικοί διαπίστωσαν ότι η μεγαλύτερη πίεση στον χώρο εργασίας σε συνδυασμό με τα βεβαρημένα ωράρια οδήγησαν ένα μεγάλο μέρος των εργαζομένων στο κάπνισμα.

Από την άλλη, το συσσωρευμένο στρες που βίωναν καθημερινά καναδοί υπάλληλοι γραφείου οδήγησε σε 33%-40% αύξηση της συστολικής αρτηριακής πίεσής τους.

Μεταξύ 6.576 ανδρών και γυναικών από τη Σκωτία πάλι, οι ειδικοί ανακάλυψαν άμεση σχέση μεταξύ της ψυχολογικής κατάπτωσης και της κακής καρδιαγγειακής υγείας. Μάλιστα η αύξηση των πιθανοτήτων για καρδιακά προβλήματα – ακόμη και θανατηφόρα – εκτοξευόταν πάνω από 50% μεταξύ εκείνων που είχαν εμφανίσει καταθλιπτικές τάσεις και έντονο άγχος.

Διαβάστε ακόμα:
Κραχ στην υγεία µας
http://www.vita.gr/html/ent/028/ent.8028.asp

Ακριβό µου ευρώ «Κλειδώστε» τις οικονοµίες σας!
http://www.vita.gr/html/ent/233/ent.8233.asp

«Όχι» στο αλκοόλ καθημερινά
http://www.vita.gr/html/ent/602/ent.8602.asp