Οι ειδικοί εφιστούν την προσοχή σε όσους απολαμβάνουν το τσάι τους ή τη σούπα αχνιστά, καθώς, σύμφωνα με νέα έρευνα, τα καυτά ροφήματα αυξάνουν τον κίνδυνο για καρκίνο του οισοφάγου.

H μελέτη έγινε στο βόρειο Ιράν, επειδή εκεί η κατανάλωση μαύρου τσαγιού είναι ευρέως διαδεδομένη και γίνεται σε καθημερινή βάση. Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Ιατρικών Επιστημών της Τεχεράνης εξέτασαν ένα μεγάλο δείγμα πληθυσμού από το βόρειο Ιράν, από το οποίο 300 άτομα έπασχαν από καρκίνο του οισοφάγου και 571 ήταν υγιή. Όλοι οι συμμετέχοντες κατανάλωναν κατά μέσο όρο 1 λίτρο τσάι ημερησίως.

Καταγράφοντας την κατανάλωση τσαγιού που έκαναν, οι ειδικοί είδαν ποιοι από τους συμμετέχοντες έπιναν το αγαπημένο τους ρόφημα σε θερμοκρασία 65 βαθμών Κελσίου και κάτω ή μεταξύ 65 και 69 βαθμών Κελσίου.

Προς μεγάλη τους έκπληξη, λοιπόν, είδαν ότι όσοι υπερέβαιναν τους 65 βαθμούς Κελσίου αντιμετώπιζαν διπλάσιο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου, ενώ η κατανάλωση ακόμη πιο καυτών ροφημάτων εκτόξευε τον κίνδυνο 8 φορές υψηλότερα.

«Τα ευρήματα αυτά δεν αποτελούν αιτία πανικού, ούτε θα πρέπει να μειώσουν τον ενθουσιασμό όσων δηλώνουν λάτρεις του τσαγιού», αναφέρει ο κ. Ντέιβιντ Γουάιτμαν, ένας από τους κύριους ερευνητές του Ινστιτούτου Ιατρικής Έρευνας του Κουίνσλαντ που συμμετείχε στη μελέτη.

«Καλό θα ήταν να αφήνουμε το τσάι μας να κρυώνει για περίπου 5-10 λεπτά, ώστε η θερμοκρασία του να έχει φτάσει σε επίπεδα που δεν θα αλλοιώνουν τη γεύση του, αλλά και δεν θα προκαλεί εγκαύματα», προσθέτει ο κ. Γουάιτμαν.

Διαβάστε ακόμα:
Τσάι κατά του εγκεφαλικού!
http://www.vita.gr/html/ent/604/ent.8604.asp

Στο μικροσκόπιο… το τονωτικό τσάι
http://www.vita.gr/html/ent/773/ent.4773.asp

Τα αφεψήματα
http://www.vita.gr/html/ent/568/ent.1568.asp