Την ιδανική «συνταγή» για το τέλειο τρέξιμο αποκάλυψαν οι ειδικοί του Πανεπιστημίου του Γουισκόνσιν-Μάντισον.

Σύμφωνα με το επιστημονικό έντυπο «Journal of Human Evolution», κάθε άνθρωπος διαθέτει έναν ιδανικό ρυθμό για τρέξιμο κατά τον οποίο καλύπτει μια απόσταση γρηγορότερα με λιγότερο οξυγόνο.

Δεν είναι μάλιστα λίγοι εκείνοι που περιγράφουν μια κατάσταση «νιρβάνα» όταν βρουν το ρυθμό που τους ταιριάζει καλύτερα, ο οποίος χαρακτηρίζεται από την τέλεια ισορροπία μεταξύ ταχύτητας και άνεσης.

Η ομάδα της δρ. Κάρεν Στόιντελ εξέτασε άνδρες και γυναίκες στο διάδρομο, σε έξι διαφορετικές ταχύτητες, μετρώντας παράλληλα την εισπνοή οξυγόνου και την εκπνοή διοξειδίου του άνθρακα. Όπως ήταν αναμενόμενο, ο καθένας από τους συμμετέχοντες είχε διαφορετικό επίπεδο φυσικής κατάστασης, παρουσιάζοντας έτσι διαφορετική ανάγκη για οξυγόνωση του οργανισμού του.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν, λοιπόν, ότι η ιδανική ταχύτητα για τους άνδρες άγγιζε τα 13 χλμ/ώρα -που αντιστοιχούσε στην κάλυψη απόστασης 1,6 χλμ. σε μόλις 7 λεπτά και 13 δευτερόλεπτα-, ενώ για τις γυναίκες έφτανε τα 10,4 χλμ/ώρα – που αντιστοιχούσε στην κάλυψη απόστασης 1,6 χλμ. σε 9 λεπτά και 8 δευτερόλεπτα.

Σε χαμηλότερες ταχύτητες, οι ειδικοί είδαν ότι η απόδοση των τζόγκερς μειωνόταν σημαντικά. «Κάτι τέτοιο σημαίνει ότι υπάρχει η ιδανική ταχύτητα που θα μας πάει στον προορισμό μας με το χαμηλότερο σωματικό κόστος», εξηγεί η δρ. Στόιντελ.

Διαβάστε ακόμα:
Περπάτημα ή τζόγκινγκ; Ποιο να προτιμήσω;
http://www.vita.gr/html/ent/616/ent.6616.asp

3 ευέλικτα προγράμματα για το διάδρομό σας
http://www.vita.gr/html/ent/142/ent.1142.asp

Τρέξιμο, για γερά κόκαλα
http://www.vita.gr/html/ent/713/ent.8713.asp