Ακόμη και έξι λεπτά ανάγνωσης αρκούν για να αποβάλλουμε τα 2/3 του καθημερινού στρες που μας βαραίνει, εκτιμούν τώρα βρετανοί ερευνητές.

Όπως διαπίστωσαν οι ειδικοί του International Mindlab του Πανεπιστημίου του Σάσεξ, το διάβασμα λειτουργεί αποτελεσματικότερα και ταχύτερα συγκριτικά με άλλες μεθόδους που υπόσχονται χαλάρωση, όπως η μουσική, οι περίπατοι ή μια κούπα ζεστό τσάϊ.

Οι ψυχολόγοι εκτιμούν ότι αυτό συμβαίνει γιατί ακριβώς το μυαλό μας συγκεντρώνεται στην ανάγνωση και η διαδικασία μεταφοράς μας σε έναν ιδεατό κόσμο χαλαρώνει την ένταση των μυών ή της καρδιάς.

Συγκεκριμένα, μελετώντας μια ομάδα εθελοντών οι ερευνητές είδαν ότι κατά την ανάγνωση ενός βιβλίου τα επίπεδα άγχους τους μειώνονταν κατά 68%, σε χρόνο μάλιστα που δεν ξεπερνούσε τα έξι λεπτά.

Από τη δοκιμή προέκυψε ακόμη ότι η μουσική μειώνει τα επίπεδα του στρες κατά 61%, ένα φλιτζάνι καφέ ή τσάι κατά 54% και ένας περίπατος κατά 42%. Παρά το γεγονός ότι και τα ηλεκτρονικά παιχνίδια εμφάνισαν αγχολυτική δράση της τάξεως του 21%, ωστόσο οι ειδικοί παρατήρησαν ότι οι παίκτες διατηρούσαν υψηλούς καρδιακούς παλμούς, γεγονός που έδειχνε ότι δεν χαλάρωναν το ίδιο αποτελεσματικά όσο μέσω άλλων μεθόδων.

«Το να »χάνεσαι» μέσα σε ένα βιβλίο είναι η απόλυτη χαλάρωση», εκτιμά ο επικεφαλής της μελέτης δρ. Ντέιβιντ Λούις.

«Πραγματικά δεν έχει σημασία τι βιβλίο διαβάζει κανείς. Με το να »χάνεται» ανάμεσα στις σελίδες του μπορεί πραγματικά να δραπετεύσει από τις ανησυχίες και τα άγχη της καθημερινότητας, εξερευνώντας το φαντασιακό κόσμο του συγγραφέα», εξηγεί ο ειδικός.

Διαβάστε ακόμα:
Γιατί να αρχίσετε βελονάκι!
http://www.vita.gr/html/ent/549/ent.8549.asp

Διακόψτε τον κύκλο του στρες
http://www.vita.gr/html/ent/985/ent.1985.asp

Comfort food: Oι τροφές που διώχνουν το στρες
http://www.vita.gr/html/ent/803/ent.4803.asp