Ένα νέο πολυχάπι, όπως το βαφτίζουν οι δημιουργοί του, υπόσχεται τη μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακών και εγκεφαλικών επεισοδίων κατά 50%.

Αναλυτικά, το πειραματικό φάρμακο συνδυάζει τρία αντιυπερτασικά φάρμακα (ατενολόλη, ραμιπρίλη, θειαζίδη), μία στατίνη (σιμβαστατίνη) και ασπιρίνη και, σύμφωνα με τους ειδικούς, ρυθμίζει την αρτηριακή πίεση με τρόπο ώστε να μειώνεται ο κίνδυνος εμφράγματος κατά 60% και εγκεφαλικού κατά 50%.

Οι δοκιμές του λεγόμενου Polycap πραγματοποιήθηκαν σε 2.053 υγιείς ανθρώπους ηλικίας από 45 έως 80 ετών, οι οποίοι εμφάνιζαν μόνο έναν παράγοντα κινδύνου (π.χ. παραπανίσια κιλά, κάπνισμα, διαβήτης τύπου 2) για την εμφάνιση καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά οι επικεφαλής της μελέτης δρ. Σαλίμ Γιουσούφ από το Πανεπιστήμιο Μακ Μάστερ στον Καναδά και δρ. Πρες Πάις από το Ιατρικό Κολέγιο St. John στην Μπανγκαλόρ, στην Ινδία, η λήψη του χαπιού «5 σε 1» είχε ακριβώς την ίδια αποτελεσματικότητα με τη λήψη κάθε μίας από τις πέντε ουσίες ξεχωριστά.

Από τη δοκιμή προέκυψε ότι το «θαυματουργό» πολυχάπι, που έχει μάλιστα χαμηλό κόστος, κατάφερε να μειώσει ικανοποιητικά τη συστολική και τη διαστολική πίεση, τον καρδιακό παλμό, αλλά και τον κίνδυνο δημιουργίας θρομβώσεων, χωρίς να παρουσιάζει παρενέργειες.

Τα πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα παρουσιάστηκαν στο πλαίσιο του ετήσιου συνεδρίου του Αμερικανικού Κολεγίου Καρδιολογίας στη Φλόριντα και δημοσιεύτηκαν από τη διαδικτυακή έκδοση της επιθεώρησης «The Lancet».

Διαβάστε ακόμα:
«Θαυματουργό» χάπι για τον καρκίνο
http://www.vita.gr/html/ent/054/ent.7054.asp

«Θαυματουργό» χάπι για τα καρδιαγγειακά
http://www.vita.gr/html/ent/625/ent.5625.asp

Τι αγαπά και τι μισεί η καρδιά μας
http://www.vita.gr/html/ent/608/ent.6608.asp