Το αν κάποιος είναι υπομονετικός ή χάνει εύκολα την ψυχραιμία του είναι καταγεγραμμένο στα γονίδιά του, εκτιμούν τώρα γερμανοί επιστήμονες.

Συγκεκριμένα, οι ειδικοί του Πανεπιστημίου της Βόννης κατάφεραν να απομονώσουν το γονίδιο DARPP-32 το οποίο τους βοήθησε να κατανοήσουν καλύτερα τον λόγο για τον οποίο όταν κάποιος αντιμετωπίζει μια δύσκολη κατάσταση παραμένει ήρεμος, τη στιγμή που κάποιος άλλος «βγαίνει από τα ρούχα» του.

Σύμφωνα με τους ίδιους, δύο από τις τρεις παραλλαγές του γονιδίου αυτού (συγκεκριμένα οι TT και TC) επηρεάζουν τα επίπεδα ντοπαμίνης, της χημικής ουσίας που συνδέεται με το θυμό και την επιθετικότητα.

Στο πείραμα που έκαναν οι ερευνητές ζήτησαν από τους 800 συμμετέχοντες να συμπληρώσουν ένα ερωτηματολόγιο σχετικά με το πώς διαχειρίζονται τον θυμό τους. Στη συνέχεια τους υπέβαλαν σε εξέταση DNA προκειμένου να δουν ποια από τις τρεις εκδοχές του «ένοχου» γονιδίου έφεραν.

Όπως διαπίστωσαν λοιπόν, όσοι από τους εθελοντές έφεραν τις δύο εκδοχές του γονιδίου TT και TC εμφανίζονταν πιο ευέξαπτοι σε σχέση με τους άλλους. Επιπλέον, προς μεγάλη τους έκπληξη διαπίστωσαν ότι οι «νευρικοί» τύποι είχαν διαφορετική σύσταση στην περιοχή της αμυγδαλής του εγκεφάλου, μία περιοχή που κατά τους ερευνητές βοηθά στην εξισορρόπηση των συναισθημάτων.

«Με άλλα λόγια, δεν μπορούν να ελέγξουν τα συναισθήματά τους συγκριτικά με όσους δεν φέρουν τις συγκεκριμένες παραλλαγές», αναφέρει χαρακτηριστικά ο δρ. Μάρτιν Ρόιτερ.

Διαβάστε ακόμα:
Ο θυμός «ραγίζει» τη γυναικεία καρδιά
http://www.vita.gr/html/ent/690/ent.8690.asp

Τσακωθείτε, κάνει καλό!
http://www.vita.gr/html/ent/718/ent.4718.asp

Θυμωμένα και υπέρβαρα παιδιά…
http://www.vita.gr/html/ent/191/ent.8191.asp