Καναδοί επιστήμονες έστειλαν μαγνητικά βακτήρια να ταξιδέψουν μέσα στην κυκλοφορία του αίματος ποντικών, με στόχο να τα μετατρέψουν σε «οχήματα» φαρμάκων τα οποία θα κινούνται με τη βοήθεια μαγνητικών πεδίων.

Οι λιλιπούτειες μηχανές έχουν ήδη κεντρίσει το ενδιαφέρον φαρμακευτικών εταιρειών, οι οποίες αναζητούν τρόπους για την μεταφορά θεραπευτικών ουσιών απευθείας στο στόχο και με όσο το δυνατό λιγότερο επεμβατικές μεθόδους.

Όπως ισχυρίζονται παρόλα αυτά οι επιστήμονες της Πολυτεχνικής Σχολής του Μόντρεαλ στον Καναδά, το μεγαλύτερο πρόβλημα στο όλο εγχείρημα αποτελεί η απαιτούμενη ενέργεια για την κίνηση των «θαυματουργών» βακτηρίων.

Για το λόγο αυτό, εξηγούν, επέλεξαν βακτήρια τα οποία μάλιστα θεωρούνται «δεινοί κολυμβητές» ενάντια στη δυνατή ροή του αίματος.

Συγκεκριμένα, οι ειδικοί εντόπισαν το βακτήριο MC-1 το οποίο, με τη βοήθεια της ουράς του, έχει τη δυνατότητα να κολυμπά 10 φορές γρηγορότερα από τα υπόλοιπα.

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι εάν καταφέρουν με κάποιο τρόπο να «φορτώσουν» το φάρμακο πάνω στο «αστραπιαίο» βακτήριο, τότε ίσως θα μπορούσαν να στοχεύσουν εύκολα και γρήγορα έναν συγκεκριμένο ιστό του οργανισμού.

Τα βακτήρια-«οχήματα», όπως αναφέρουν οι ειδικοί, δεν αποτελούν κίνδυνο για τον οργανισμό, καθώς 40 λεπτά μετά την εισαγωγή τους στην κυκλοφορία του αίματος πεθαίνουν και στη συνέχεια απομακρύνονται από το ανοσοποιητικό μας σύστημα.

Διαβάστε ακόμα:
Τα βακτήρια ανεβάζουν την πίεση
http://www.vita.gr/html/ent/809/ent.5809.asp

Πώς να αντέξετε την αντιβίωση όταν δεν μπορείτε να την αποφύγετε
http://www.vita.gr/html/ent/975/ent.1975.asp

Εξέταση αίματος στο σουπερμάρκετ!
http://www.vita.gr/html/ent/061/ent.8061.asp