Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν αμερικανοί ειδικοί από το επιστημονικό έντυπο «Archives of Dermatology», μετά την εμφάνιση καρκίνου του δέρματος σε δύο γυναίκες οι οποίες έβαζαν συχνά …τεχνητά νύχια!

Όπως εκτιμούν, οι ειδικές λάμπες υπεριωδών ακτινών οι οποίες χρησιμοποιούνται για τη σταθεροποίηση των υλικών των τεχνητών νυχιών είναι η κύρια αιτία για την εκδήλωση της νόσου.

Η υπερβολική έκθεση των χεριών στις επικίνδυνες ακτίνες UVA, εξηγούν, προκαλεί την καταστροφή των δερματικών κυττάρων.

Δερματολόγοι του Πανεπιστημίου του Τέξας ήδη απηύθυναν έκκληση για τον διεξοδικό έλεγχο της ασφάλειας των ειδικών λαμπών υπεριώδους ακτινοβολίας, ενώ τονίζουν ότι όσοι βάζουν συχνά τεχνητά νύχια θα πρέπει να εξεταστούν για τυχόν ύποπτα ίχνη καρκινικών νεοπλασιών.

Άλλος ένας παράγοντας που προβληματίζει τους ειδικούς, είναι το ανειδίκευτο προσωπικό που συχνά χρησιμοποιεί φθηνές χημικές ουσίες η χρήση των οποίων σε ορισμένες περιπτώσεις έχει απαγορευτεί, θέτοντας έτσι την υγεία των πελατών τους σε κίνδυνο.

Από την άλλη, οι ειδικοί του Βρετανικού Οργανισμού Έρευνας για τον Καρκίνο πιστεύουν ότι ίσως είναι πολύ νωρίς να πει κανείς ότι οι λάμπες των τεχνητών νυχιών αποτελούν απειλή για την υγεία. «Βασιζόμενοι σε μόλις δύο περιπτώσεις, δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι εάν οι συγκεκριμένες λάμπες προκάλεσαν τη νόσο στις γυναίκες αυτές», τονίζει η κ. Καρολάιν Σέρνι από τον Βρετανικό Οργανισμό Έρευνας για τον καρκίνο.

Διαβάστε ακόμα:
Νικοτίνη στα νύχια, πρόβλημα στην καρδιά
http://www.vita.gr/html/ent/735/ent.6735.asp

Δείξε μου τα νύχια σου για να δω πώς είσαι!
http://www.vita.gr/html/ent/564/ent.4564.asp