Αμερικανοί επιστήμονες ανακάλυψαν γιατί τελικά οι καπνιστές, όσο καπνίζουν διατηρούν τη σιλουέτα τους και μόλις κόψουν το τσιγάρο παίρνουν κιλά.

Το μυστικό, όπως εξηγούν οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Κορνέλ, οφείλεται σε ένα γονίδιο που βοηθάει στο «κάψιμο» του λίπους, το οποίο γίνεται ακόμη πιο ενεργό όταν εκτεθεί στον καπνό.

Οι ερευνητές συνέκριναν εκατομμύρια κύτταρα από τους πνεύμονες καπνιστών και μη καπνιστών. Διαπίστωσαν λοιπόν, ότι το γονίδιο AZGP1 (alphazincglycoprotein1) «γεννά» στους καπνιστές μια πρωτεΐνη, η οποία διασπά το λίπος.

Προηγούμενες έρευνες σε ποντίκια, είχαν δείξει ότι η συγκεκριμένη πρωτεΐνη παίζει σημαντικό ρόλο στην απώλεια βάρους, σε σημείο μάλιστα που με τη χορήγησή της τα τρωκτικά έχαναν βάρος χωρίς να αλλάξουν διατροφικές συνήθειες.

«Ένας λόγος που επικαλούνται οι περισσότεροι καπνιστές στην άρνησή τους να κόψουν το τσιγάρο είναι η αύξηση του σωματικού τους βάρους και η αντίληψη που επικρατεί ότι η διακοπή του καπνίσματος συνέβαλε εν μέρει στην αύξηση της παχυσαρκίας στις ΗΠΑ», αναφέρουν στο επιστημονικό έντυπο «Chest» οι ερευνητές.

Η αμερικανική αντικαπνιστική οργάνωση ASH εκτιμά ότι τα αποτελέσματα θα μπορούσαν να προσθέσουν άλλο ένα κομματάκι στο ανθυγιεινό «παζλ» του καπνίσματος. Η εκπρόσωπος της κ. Αμάντα Σάντφορντ ωστόσο τονίζει ότι: «Το κύριο μήνυμα είναι ότι το κάπνισμα είναι πολύ πιο επικίνδυνο για την υγεία μας μακροπρόθεσμα από το να πάρει κανείς λίγο βάρος».

Διαβάστε ακόμα:
Το κάπνισμα δυσκολεύει τις δύσκολες μέρες
http://www.vita.gr/html/ent/963/ent.7963.asp

Πώς θα επιταχύνω το μεταβολικό μου ρυθμό;
http://www.vita.gr/html/ent/184/ent.1184.asp

Ενώ κοιμάστε ο μεταβολισμός σας «τρέχει»
http://www.vita.gr/html/ent/854/ent.7854.asp