Γενετικοί λόγοι κάνουν πιο επικίνδυνες μερικές αθηρωματικές πλάκες που ευθύνονται για καρδιακά νοσήματα. Το γενετικό μηχανισμό που προσδιορίζει πότε η συσσώρευση λίπους στις αρτηρίες μπορεί να θέσει τη ζωή μας σε κίνδυνο, ανακάλυψαν αμερικανοί επιστήμονες.

Σύμφωνα με τους ειδικούς του Πανεπιστημίου της Κολούμπια, οι περισσότερες αθηρωματικές πλάκες, που σχηματίζονται από τη συσσώρευση λίπους στις αρτηρίες, δεν είναι επικίνδυνες. Ωστόσο υπάρχει ένας μικρός αριθμός που οδηγεί σε θρομβώσεις και, συνεπώς, στην πρόκληση καρδιακών επεισοδίων.

Όπως αναφέρουν οι ερευνητές στην επιστημονική επιθεώρηση «Cell Metabolism», ανακάλυψαν ωστόσο ένα γονίδιο, το οποίο όπως ισχυρίζονται παίζει σημαντικό ρόλο στο να συγκεντρώνονται υπερβολικά νεκρά κύτταρα στον «πυρήνα» ορισμένων πλακών. Αυτές αποδεικνύονται και οι πλέον επικίνδυνες!

Η ανακάλυψη αυτή αποτέλεσε «μεγάλη έκπληξη», σύμφωνα με το δρ. Άιρα Τάμπας, που ήταν επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας. Εκτιμά μάλιστα ότι θα καθορίσει «τις μελλοντικές θεραπείες της αθηροσκλήρωσης».

Διαβάστε ακόμα:
Τρυπάνι «καθαρίζει» τις αρτηρίες!
http://www.vita.gr/html/ent/008/ent.8008.asp

Είναι οι αρτηρίες σας… συνομήλικές σας;
http://www.vita.gr/html/ent/455/ent.7455.asp

Tα συμπτώματα που δεν πρέπει να αγνοήσετε!
http://www.vita.gr/html/ent/609/ent.6609.asp