Ένα νέο ελπιδοφόρο φάρμακο κατά του διαβήτη τύπου 2 έλαβε έγκριση κυκλοφορίας στις ΗΠΑ από την αρμόδια Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA).

Πρόκειται για το φάρμακο Cycloset της εταιρείας VeroScience, το οποίο βασίζεται σε μια εντελώς διαφορετική φιλοσοφία, από εκείνη των ήδη υπαρχόντων φαρμάκων: βοηθά στον έλεγχο του σακχάρου του αίματος μέσω του… εγκεφάλου. Η συγκεκριμένη προσέγγιση μάλιστα, σύμφωνα με τους ειδικούς προέρχεται από τον τρόπο μεταβολισμού των μεταναστευτικών πουλιών.

Το Cycloset αποτελεί νέα εκδοχή ενός παλαιότερου φαρμάκου, της βρομοκρυπτίνης, που χορηγείται σε υψηλές δόσεις κυρίως για την αντιμετώπιση του Πάρκινσον και ορισμένων άλλων ασθενειών. Στην περίπτωση της νέας εκδοχής παρόλα αυτά, μια μικρή δόση το πρωί αρκεί για τη ρύθμιση του σακχάρου.

Οι κλινικές δοκιμές έδειξαν ότι μέσα σε 6 μήνες το 35% των διαβητικών, που έλαβαν το Cycloset, κατάφεραν να επαναφέρουν το σάκχαρό τους σε φυσιολογικά επίπεδα συγκριτικά με το 10% εκείνων, που έλαβαν απλά εικονικό φάρμακο (placebo).

Σύμφωνα με τους ερευνητές, δεν παρατηρήθηκαν παρενέργειες του φαρμάκου στο καρδιαγγειακό σύστημα, όπως συμβαίνει συνήθως με άλλα φάρμακα για το διαβήτη.

Διαβάστε ακόμη:
Πώς προλαμβάνεται ο διαβήτης
http://www.vita.gr/html/ent/062/ent.9062.asp

Για παιδιά «ελεύθερα» από το διαβήτη
http://www.vita.gr/html/ent/829/ent.5829.asp

Αν είστε διαβητικοί, γυμναστείτε!
http://www.vita.gr/html/ent/600/ent.4600.asp