Υπομονή στις εγκύους που ταλαιπωρούνται από πρωινή ναυτία συνιστούν καναδοί επιστήμονες, καθώς είδαν ότι αυτό αποτελεί ένδειξη υψηλού δείκτη νοημοσύνης του εμβρύου.

Τα ενδιαφέροντα ευρήματα προκύπτουν από μια έρευνα που πραγματοποίησαν ειδικοί του Νοσοκομείου για Άρρωστα Παιδιά στο Τορόντο, οι οποίοι επικοινώνησαν με 120 μητέρες που κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους κάποια χρόνια νωρίτερα, είχαν καλέσει μια ειδική γραμμή υποστήριξης για εγκύους που εμφάνιζαν πρωινή ναυτία. Αφού ζήτησαν από τις ίδιες να αξιολογήσουν τη σοβαρότητα της τότε κατάστασής τους, στη συνέχεια έδωσαν στα παιδιά τους -τα οποία πλέον βρίσκονταν στην ηλικία των 3-7 ετών- ένα τεστ νοημοσύνης.

Διαπίστωσαν, λοιπόν, ότι τα παιδιά των οποίων οι μαμάδες είχαν δηλώσει ναυτία και εμετούς κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους συγκέντρωναν υψηλότερες βαθμολογίες σε σχέση με τα υπόλοιπα.

Όπως αναφέρει το «The Journal of Pediatrics», οι επιστήμονες εκτιμούν ότι η πρωινή ναυτία οφείλεται σε αντίδραση του γυναικείου οργανισμού στις ορμόνες χοριακή γοναδοτροπίνη και θυροξίνη, των οποίων τα επίπεδα αυξάνονται κατά την εγκυμοσύνη , προκειμένου ο πλακούντας να παραμένει υγιής.

Τώρα, όμως, βάσει των νέων ευρημάτων η δρ. Ιρένα Νάλμαν και η ομάδα της πιστεύουν ότι οι συγκεκριμένες ορμόνες, τα επίπεδα των οποίων είναι υψηλότερα στις εγκύους που ταλαιπωρούνται από ναυτίες, ενδεχομένως να προσφέρουν προστασία στον εγκέφαλο του αναπτυσσόμενου εμβρύου.

Διαβάστε ακόμη:
Eγκυμοσύνη χωρίς προβλήματα!
http://www.vita.gr/html/ent/284/ent.1284.asp

Πόσο ψάρι πρέπει να τρώνε οι έγκυοι;
http://www.vita.gr/html/ent/964/ent.8964.asp

«Eίμαι εγκυος. Να βάψω τα μαλλιά μου κόκκινα;»
http://www.vita.gr/html/ent/125/ent.6125.asp