Νέα γονίδια τα οποία σχετίζονται με την εμφάνιση της υπέρτασης κατάφεραν να εντοπίσουν οι ειδικοί του Πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς.

Σύμφωνα με τη διαδικτυακή έκδοση της επιθεώρησης «Nature Genetics», τα τελευταία ευρήματα κρίνονται ιδιαίτερα σημαντικά καθώς προσθέτουν νέα στοιχεία στα ήδη υπάρχοντα δεδομένα, ενώ δεν αποκλείεται να οδηγήσουν σε νέες θεραπείες κατά της υψηλής αρτηριακής πίεσης.

«Όλως παραδόξως, κανένα από τα γονίδια που εντοπίσαμε δεν αποτελούν μέρος του συστήματος που γνωρίζαμε μέχρι σήμερα ότι ρύθμιζε την αρτηριακή πίεση – τα νέα γονίδια δεν σχετίζονται με τους παράγοντες που «στοχεύουν» τα υπάρχοντα φάρμακα για τον έλεγχο της υπέρτασης», αναφέρει ο δρ. Αραβίντα Τσακραβάρτι.

«Εάν καταφέρουμε τελικά να αυξήσουμε τον αριθμό των γονιδίων που σχετίζονται με τη διατήρηση της αρτηριακής πίεσης από τα 12 που γνωρίζουμε μέχρι στιγμής, στα 50 μέσα στον επόμενο χρόνο, τότε όλα τα δεδομένα θα αλλάξουν εντελώς», υπογραμμίζει ο ειδικός.

Ακόμη, ο δρ. Τσακραβάρτι τονίζει ότι τα νέα ευρήματα υποδεικνύουν ακόμη περισσότερα «μονοπάτια» τα οποία είναι ιδιαίτερα σημαντικά για την ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, ενώ θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε βελτιώσεις των υπαρχόντων θεραπειών αλλά και την δημιουργία διαγνωστικών μέσων για τον έγκαιρο εντοπισμό της νόσου.

Διαβάστε ακόμα:
Φάκελος – Υπέρταση: Ζήστε χωρίς πίεση
http://www.vita.gr/html/ent/831/ent.8831.asp

Χειρουργείο για την υπέρταση!
http://www.vita.gr/html/ent/957/ent.8957.asp

Pυθμίστε την πίεσή σας τώρα!
http://www.vita.gr/html/ent/080/ent.6080.asp