Τρόπο για την προστασία από το ανεύρυσμα της κοιλιακής αορτής ανακάλυψαν πιθανότατα αμερικανοί επιστήμονες από το Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου του Ρότσεστερ στη Νέα Υόρκη.

Όπως δημοσιεύει η επιθεώρηση «Nature Medicine», απομακρύνοντας από ποντίκια το γονίδιο το οποίο βοηθά στην παραγωγή της «ένοχης» πρωτεΐνης (κυκλοφιλίνης Α), οι ερευνητές κατάφεραν να προστατεύσουν τελικώς τα τρωκτικά – παρά τη γενετική τους προδιάθεση – από την ανάπτυξη ανευρύσματος.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της μελέτης δρ. Μπράντφορντ Μπερκ, η κυκλοφιλίνη Α ενθαρρύνει την παραγωγή βλαβερών ενώσεων, (γνωστών και ως αντιδραστικά είδη οξυγόνου), οδηγώντας στην αυτοκαταστροφή των κυττάρων των αγγείων. Ακόμα, ενισχύει τις φλεγμονές, ενώ παράλληλα διασπά δομικά συστατικά των αγγειακών τοιχωμάτων, προκαλώντας φθορά σε αυτά.

Οι ειδικοί αναφέρουν τώρα ότι αναζητούν φάρμακα που θα μπορούν να μπλοκάρουν την ίδια πρωτεΐνη και στον άνθρωπο, προσφέροντας ίσως έτσι έναν νέο τρόπο προστασίας από τα ανευρύσματα που πλήττουν κυρίως άτομα μεγαλύτερης ηλικίας.

Διαβάστε ακόμα:
Aρρυθμίες: H καρδιά μου χτυπάει «τρελά», τι να κάνω;
http://www.vita.gr/html/ent/765/ent.6765.asp

Kαρδιά: Mπαλονάκι – by-pass.
http://www.vita.gr/html/ent/320/ent.1320.asp

Mε… πόσα τρέχει η καρδιά σας
http://www.vita.gr/html/ent/084/ent.1084.asp