Μια με δύο χούφτες φιστικιά την εβδομάδα περιορίζουν σημαντικά την πιθανότητα εκφύλισης της ωχράς κηλίδας, σοβαρής πάθησης των ματιών που μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε τύφλωση.

Οι ειδικοί του Πανεπιστημίου του Σίδνεϊ πραγματοποίησαν μελέτη στην οποία συμμετείχαν 2.454 εθελοντές από την Αυστραλία. Το συμπέρασμά τους ήταν ότι εκείνοι που κατανάλωναν μία-δύο χούφτες φιστικά την εβδομάδα παρουσίαζαν κατά 35% μικρότερη πιθανότητα εμφάνισης εκφύλισης της ωχράς κηλίδας, ασθένειας που πλήττει κυρίως τους ηλικιωμένους. Αντίστοιχα, η κατανάλωση μιας μερίδας ψαριού την εβδομάδα έδειξε να μειώνει τις πιθανότητες κατά 31%.

Ο λόγος για τον οποίο συμβαίνει αυτό, όπως εξηγούν οι ερευνητές, οφείλεται στις μεγάλες ποσότητες των «θαυματουργών» ω-3 λιπαρών οξέων, που περιέχουν οι ξηροί καρποί. Πιστεύεται ότι τα λιπαρά οξέα προστατεύουν τα μάτια γιατί αποτρέπουν τη συσσώρευση της αθηροματικής πλάκας στις αρτηρίες και μειώνουν την καταστροφή των κυττάρων του αμφιβληστροειδούς.

«Τα ευρήματά μας επαληθεύουν την υπόθεση ότι η υψηλή κατανάλωση ω-3 λιπαρών οξέων και η συχνή κατανάλωση ψαριού ή ξηρών καρπών στο πλαίσιο μιας υγιεινής διατροφής μπορεί να μας προστατεύσει κατά της εκφύλισης της ωχράς κηλίδας», αναφέρει χαρακτηριστικά η ερευνήτρια κ. Τζένιφερ Ταν στην επιστημονική επιθεώρηση «Archives of Opthalmology».

Διαβάστε ακόμα:
Ξηροί καρποί – Oι καρποί της ζωής
http://www.vita.gr/html/ent/583/ent.4583.asp

Σε κάθε περίπτωση… ξηροί καρποί ! 30 ιδέες για να τους απολαύσετε
http://www.vita.gr/html/ent/213/ent.6213.asp

Δείτε τον κόσμο με άλλα μάτια!
http://www.vita.gr/html/ent/836/ent.8836.asp