Από καρδιαγγειακά νοσήματα μας προστατεύει το συχνό βούρτσισμα των δοντιών και των ούλων. Σύμφωνα με τους ειδικούς του Πανεπιστημίου του Μιλάνου, τα βακτήρια που «φιλοξενεί» η στοματική κοιλότητα παίζουν βασικό ρόλο στην ανάπτυξη καρδιαγγειακών προβλημάτων.

Μάλιστα, όπως επισημαίνουν, η απλή μέθοδος του καθημερινού και σχολαστικού βουρτσίσματος μπορεί να έχει περίπου τα ίδια αποτελέσματα ως προς την μείωση των επικίνδυνων αθηρωματικών πλακών στα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων, με τα φάρμακα.

Στη μελέτη έλαβαν μέρος 35 υγιείς άνδρες και γυναίκες ηλικίας από 38 έως 57 ετών, οι οποίοι δεν έπασχαν από καρδιαγγειακά νοσήματα, υπέρταση ή υψηλή χοληστερόλη, αλλά είχαν ήπια έως μέτρια ουλίτιδα – εμφάνιζαν δηλαδή συμπτώματα όπως ευαισθησία και αιμορραγία των ούλων και δυσοσμία της αναπνοής.

Κατά τη διάρκεια του πειράματος, οι ερευνητές μέτρησαν τα επίπεδα των βακτηρίων του στόματος όπως επίσης και της πρωτεΐνης C-αντιδρώσας, η οποία συνδέεται με την εμφάνιση των καρδιαγγειακών προβλημάτων. Μέτρησαν επίσης το πάχος των τοιχωμάτων της καρωτίδας, της κεντρικής αορτής που τροφοδοτεί τον εγκέφαλο με αίμα.

Έναν χρόνο μετά τη δοκιμή, οι εθελοντές, αφού ακολούθησαν την κατάλληλη θεραπεία για την ουλίτιδα, εμφάνισαν σημαντική μείωση των επιπέδων των στοματικών βακτηρίων αλλά και τις πρωτεΐνης C-αντιδρώσας.

Στην παρούσα φάση οι ερευνητές επαναλαμβάνουν τη μελέτη, αυτή τη φορά σε 200 άτομα με ήπια έως βαριά μορφή ουλίτιδας.

Διαβάστε ακόμα:
Καθαρά δόντια, γερή καρδιά
http://www.vita.gr/html/ent/971/ent.8971.asp

Υγιές στόμα για δυνατή καρδιά
http://www.vita.gr/html/ent/019/ent.1019.asp

Φροντίστε το στόμα σας εναλλακτικά
http://www.vita.gr/html/ent/411/ent.2411.asp