Αυτό υποστηρίζουν καναδοί επιστήμονες, οι οποίοι ανακάλυψαν ότι όταν ονειροπολούμε ενεργοποιούμε περισσότερες περιοχές του εγκεφάλου. Η νέα μελέτη ανήκει στους ειδικούς του Πανεπιστημίου British Columbia.

Συγκεκριμένα, όπως δημοσιεύει η επιθεώρηση «Proceedings of the National Academy of Sciences», η δραστηριότητα πολλών περιοχών του εγκεφάλου μας αυξάνεται όταν ξεφεύγουμε και βυθιζόμαστε στις σκέψεις μας.

Επιπλέον, όπως είδαν οι ειδικοί, περιοχές που σχετίζονται με την επίλυση περίπλοκων προβλημάτων – οι οποίες μέχρι τώρα πιστευόταν ότι αδρανοποιούνταν κατά την ονειροπόληση – τελικά υπερλειτουργούν κατά τη διάρκεια της ονειροπόλησης.

«Ο κόσμος συνδέει την ονειροπόληση με αρνητικές καταστάσεις όπως την αδράνεια ή την έλλειψη προσοχής και συγκέντρωσης», αναφέρει η επικεφαλής της μελέτης και καθηγήτρια του τμήματος ψυχολογίας του πανεπιστημίου, κ. Καλίνα Κριστόφ. «Η συγκεκριμένη μελέτη παρόλα αυτά, δείχνει ότι ο εγκέφαλός μας όταν ονειροπολούμε είναι τελικά υπερβολικά ενεργός – πολύ περισσότερο από όταν συγκεντρωνόμαστε για να ολοκληρώσουμε εργασίες ρουτίνας» συμπληρώνει.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η τάση να ονειροπολούμε – η οποία υπολογίζεται ότι κυριαρχεί περίπου στο 1/3 της ζωής που περνάμε ξύπνιοι – αποτελεί μια ιδιαίτερα σημαντική νοητική κατάσταση κατά την οποία ασυνείδητα στρέφουμε την προσοχή μας από εργασίες που πρέπει να φέρουμε εις πέρας, ώστε να καταφέρουμε να «ξεκολλήσουμε» το μυαλό μας και να λύσουμε τα προβλήματα που μας απασχολούν.

Διαβάστε ακόμα:
Φάκελος: Βρείτε ξανά τον ύπνο σας
http://www.vita.gr/html/ent/027/ent.8027.asp

Οι εφιάλτες είναι γένους θηλυκού
http://www.vita.gr/html/ent/336/ent.8336.asp

Οι δρόμοι του μυαλού μας
http://www.vita.gr/html/ent/205/ent.1205.asp