Επικίνδυνα παιχνίδια με την υγεία μας μπορεί να παίξει το μυαλό μας, καθώς η αυθυποβολή πολλές φορές φέρνει καταστροφικά αποτελέσματα.

Ακόμη και η ανάγνωση των παρενεργειών ενός φαρμάκου στο φύλλο οδηγιών του, θα μπορούσε να οδηγήσει τελικά στην εμφάνισή τους! Αυτό μας λένε οι επιστήμονες μέσα από τις σελίδες του επιστημονικού περιοδικού «New Scientist».

Η δύναμη της αυθυποβολής δεν ισχύει φυσικά μόνο για τα φάρμακα. Αρκετές μελέτες αποδεικνύουν ότι, όταν κάποιος είναι πεπεισμένος ότι μπορεί να αρρωστήσει από κάτι, δεν αποκλείεται τελικά και να το πάθει, μετατρέποντας το φόβο σε πραγματικότητα. Πρόκειται για το μηχανισμό της «αυτοεκπληρούμενης προφητείας».

Για το φαινόμενο αυτό οι ειδικοί έχουν εφεύρει τον όρο «νοσέμπο» – εκ του λατινικού «θα βλάψω» – ο οποίος αποτελεί το αρνητικό «δίδυμο» του όρου «πλασέμπο» – εκ του λατινικού «θα ευχαριστήσω» – που σημαίνει ότι οι θετικές προσδοκίες από ένα φάρμακο αποδεικνύονται τελικά θεραπευτικές, ακόμη κι αν πρόκειται για χάπι από… ζάχαρη.

Επιστημονικά στοιχεία μαρτυρούν ότι ασθενείς που δεν πιστεύουν ότι θα επιβιώσουν μιας επέμβασης, έχουν πράγματι περισσότερες πιθανότητες θανάτου επάνω στο χειρουργικό τραπέζι.

Άνθρωποι που αναμένεται να ξεκινήσουν χημειοθεραπεία, η οποία είναι γνωστό ότι μπορεί να προκαλέσει ναυτίες, δηλώνουν ότι εμφανίζουν τα συμπτώματά της ήδη αρκετές ημέρες πριν αρχίσει η θεραπεία.

Τέλος, οι γυναίκες που φοβούνται ότι θα υποστούν καρδιακό επεισόδιο, βάσει μελετών, αντιμετωπίζουν τελικά τετραπλάσιο κίνδυνο να πεθάνουν από καρδιαγγειακά αίτια σε σύγκριση με τις υπόλοιπες.

Το σίγουρο είναι, πάντως, ότι πέραν της καταστροφικής δύναμης, το μυαλό έχει την πανίσχυρη ικανότητα να λειτουργεί και θεραπευτικά για το σώμα, επιταχύνοντας πολλές φορές την ανάρρωση ή την απόλυτη ίαση ακόμη και σε περιπτώσεις όπου οι γιατροί εμφανίζονται απαισιόδοξοι.

Διαβάστε ακόμα:
Η καλή και η κακή πλευρά του εγκεφάλου
http://www.vita.gr/html/ent/087/ent.9087.asp

Οι δρόμοι του μυαλού μας
http://www.vita.gr/html/ent/205/ent.1205.asp

Πώς αποφασίζει το μυαλό μας;
http://www.vita.gr/html/ent/972/ent.8972.asp