Μεγαλύτερη ανακούφιση σε όσους πάσχουν από χρόνιους πόνους στη μέση προσφέρει ο βελονισμός σε σχέση με τις συμβατικές θεραπείες, εκτιμούν τώρα αμερικανοί επιστήμονες.

Σύμφωνα για την ανατρεπτική έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο «Archives of Internal Medicine», οι ειδικοί του Group Health Center for Health Studies στο Σιάτλ μελέτησαν την αποτελεσματικότητα διαφορετικών τύπων βελονισμού.

Πραγματοποίησαν λοιπόν πειραματικές θεραπείες συνολικής διάρκειας περίπου δύο μηνών, σε 638 ασθενείς που ταλαιπωρούνταν από χρόνιους πόνους στη μέση.

Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε τέσσερις διαφορετικές ομάδες: στην πρώτη εφαρμόστηκε εξατομικευμένη θεραπεία βελονισμού, η δεύτερη ακολούθησε θεραπεία κλασσικής ιατρικής, στην τρίτη έγινε θεραπεία placebo (δηλ. απομίμηση θεραπείας με τη χρήση οδοντογλυφίδων), ενώ στην τέταρτη χορηγήθηκε φαρμακευτική αγωγή σε συνδυασμό με φυσικοθεραπεία.

Κατά την ολοκλήρωση όλων των τύπων θεραπειών, το 60% των ασθενών που είχαν κάνει βελονισμό δήλωσαν ότι παρατήρησαν σημαντική βελτίωση των συμπτωμάτων τους και απέκτησαν την ικανότητα να κινούνται πιο ελεύθερα, συγκριτικά με τους υπόλοιπους που ανέφεραν μόνο μικρή βελτίωση της κατάστασής τους.

Διαβάστε ακόμα:
Βελονισμός εναντίον ημικρανίας
http://www.vita.gr/html/ent/335/ent.8335.asp

Βελονισμός και για πρόληψη!
http://www.vita.gr/html/ent/086/ent.2086.asp

Οι καλύτερες ασκήσεις για την πλάτη
http://www.vita.gr/html/ent/153/ent.4153.asp

«O βελονισμός με απάλλαξε από τον πόνο»
http://www.vita.gr/html/ent/991/ent.1991.asp