Οι καρκινικοί όγκοι στο κεφάλι και τον αυχένα που οφείλονται στον ιό των ανθρώπινων κονδυλωμάτων (HPV) είναι λιγότερο θανατηφόροι.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς στη Βαλτιμόρη κατέληξαν σ’ αυτό το συμπέρασμα μετά από μελέτη 317 ατόμων που ακολουθούσαν συμβατικές αντικαρκινικές θεραπείες. Διαπίστωσαν ότι το 87% των ασθενών που έφεραν τον ιό HPV-16 παρέμειναν ζωντανοί τέσσερα χρόνια μετά τη διάγνωση, ενώ αντίθετα επιβίωσε μόνο το 67% μεταξύ εκείνων που δεν ήταν φορείς του ιού.

Τα νέα αυτά ευρήματα δείχνουν ότι υπάρχουν δύο τύποι καρκίνων που αναπτύσσονται στο κεφάλι και το λαιμό: αυτοί που προκαλούνται από HPV και εκείνοι που συνδέονται με άλλα αίτια, π.χ. το κάπνισμα και την κατανάλωση αλκοόλ.

Η διαπίστωση αυτή είναι σημαντική για τη θεραπευτική αντιμετώπιση και την πρόληψη της εμφάνισης των καρκίνων που οφείλονται στον ιό.

Οι επιστήμονες μάλιστα εκτιμούν ότι τα υπάρχοντα εμβόλια κατά του HPV, πέρα από τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, ίσως θα μπορούσαν να προσφέρουν προστασία και κατά άλλων τύπων καρκίνου, που αποδεικνύεται τώρα ότι συνδέονται άμεσα με τον ιό.

Διαβάστε ακόμα:
Gardasil και για τους άνδρες
http://www.vita.gr/html/ent/953/ent.7953.asp

Ο ιός που καταστρέφει τις σχέσεις!
http://www.vita.gr/html/ent/112/ent.1112.asp

Mπορεί να κολλήσω αφροδiσιο χωρίς sex;
http://www.vita.gr/html/ent/185/ent.6185.asp