Τα «δρομολόγια» του ιού HIV στην Ευρώπη χαρτογραφήθηκαν από διεθνή επιστημονική ομάδα. Η έρευνα, που πραγματοποιήθηκε από διεθνή ομάδα επιστημόνων, υπό τον βιοφυσικό Δημήτριο Παρασκευή του Πανεπιστημίου Αθηνών, και δημοσιεύτηκε στο ιατρικό περιοδικό «Retrovirology», κατέγραψε το «ισοζύγιο» ανάμεσα στις χώρες της Ευρώπης σχετικά με τις «εξαγωγές-εισαγωγές» του ιού ΗΙV που προκαλεί το ΑΙDS.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της μελέτης η Ελλάδα, η Πορτογαλία, η Σερβία και η Ισπανία αποτελούν τις κύριες χώρες «εξαγωγής» του HIV στην Ευρώπη.

Αυτό, όπως εξηγούν οι ειδικοί, συμβαίνει γιατί πολλοί τουρίστες και μετανάστες οι οποίοι «σταθμεύουν» στις χώρες αυτές δεν παίρνουν τα απαραίτητα προληπτικά μέτρα, με αποτέλεσμα να μεταφέρουν τον ιό και να τον εξαπλώνουν στη συνέχεια σε άλλα μέρη.

Η Βρετανία χαρακτηρίζεται τόσο «εξαγωγέας» όσο και «εισαγωγέας» του ιού, όπως επίσης και το Ισραήλ, η Νορβηγία, η Ολλανδία, η Σουηδία και η Ελβετία.

Στις χώρες-«εισαγωγείς» από την άλλη, συγκαταλέγονται η Αυστρία, το Βέλγιο, η Δανία, η Γερμανία και το Λουξεμβούργο. Στην περίπτωση της Πολωνίας οι ειδικοί πιστεύουν ότι η εξάπλωση του ιού οφείλεται στα υψηλά ποσοστά χρηστών ενέσιμων ναρκωτικών ουσιών.

Στην έρευνα μελετήθηκαν στοιχεία από συνολικά 17 ευρωπαϊκές χώρες, ενώ στη συνέχεια καταγράφηκε η «μετανάστευση» του HIV από χώρα σε χώρα, εντός της ευρωπαϊκής ηπείρου.

«Οι ιοί κινούνται με τη βοήθεια των ταξιδιωτών – για αυτό τα προγράμματα υγείας στο εσωτερικό των χωρών δεν θα πρέπει να εστιάζουν μόνο στον πληθυσμό τους. Οι προσπάθειες πρόληψης θα πρέπει να στοχεύουν και μετανάστες, ταξιδιώτες και τουρίστες – οι οποίοι αποτελούν μεγάλες πηγές και στόχους του HIV», επισημαίνει ο έλληνας καθηγητής κ. Παρασκευής.

Διαβάστε ακόμα:
Βλαστοκύτταρα κατά του AIDS
http://www.vita.gr/html/ent/330/ent.8330.asp

Πρόληψη κατά του ΑΙDS: Έρωτας χωρίς φόβο
http://www.vita.gr/html/ent/033/ent.8033.asp

Εθελοντικό τεστ εντοπισμού του AIDS για όλους
http://www.vita.gr/html/ent/007/ent.8007.asp