Λογισμικό βέλγων επιστημόνων θα διαχωρίζει τον «αθώο» βήχα από το βήχα κάποιου που νοσεί από τη νέα γρίπη.

Η καινοτομία έρχεται από την εταιρεία Bionics που ίδρυσαν ερευνητές του Καθολικού Πανεπιστημίου Leuven. Πρώτος χώρος εφαρμογής της αυτόματης τεχνικής ανίχνευσης της νόσου εκτιμάται ότι θα είναι τα αεροδρόμια, τα οποία σύμφωνα με τους ειδικούς, αποτελούν πύλη εισόδου του ιού σε κάθε χώρα.

Συγκεκριμένα, οι ερευνητές ανέπτυξαν ένα λογισμικό το οποίο σε συνδυασμό με ευαίσθητα μικρόφωνα μπορεί να αναλύσει τη συχνότητα του βήχα διαχωρίζοντας έτσι κάποιον που απλώς «καθαρίζει» το λαιμό του από κάποιον που είναι άρρωστος.

Με τη βοήθεια του κλειστού κυκλώματος παρακολούθησης του αεροδρομίου μάλιστα, το άτομο που νοσεί θα μπορεί να αναγνωρισθεί και να απομονωθεί για περαιτέρω εξετάσεις.

«Δεν έχει ξεκαθαριστεί ακόμη ποιες θα είναι οι ανθρώπινες λοιμώξεις που μπορεί να ανιχνεύσει το νέο σύστημα. Αυτό χρειάζεται περισσότερη έρευνα» παραδέχεται ο διευθυντής της εταιρείας κ. Ντάνιελ Μπέρκμανς.

Η εταιρεία υποστηρίζει ότι ο ηχητικός ανιχνευτής θα μπορούσε να ελέγχει επιπλέον και την κατάσταση της υγείας των ζώων των μεγάλων κτηνοτροφικών μονάδων.

Σύμφωνα με τις δοκιμές που πραγματοποιήθηκαν με τη βοήθεια επτά μικροφώνων μέσα στους χώρους φύλαξης 100 χοίρων, το σύστημα κατάφερε να εντοπίσει άρρωστα ζώα με 82% επιτυχία μέσα σε λίγες μόλις ώρες από την μόλυνσή τους.

Όπως αποκαλύπτει ακόμη η βελγική εταιρεία, ο εντοπισμός της νέας γρίπης θα μπορούσε να επιτυγχάνεται και μέσω ..κινητού. Ενσωματώνοντας το υπερευαίσθητο σύστημα ηχητικής ανάλυσης στη συσκευή, οι ερευνητές εκτιμούν ότι το τηλέφωνο θα ειδοποιεί απευθείας τις αρχές σε περίπτωση που εντοπίσει ύποπτο βήχα.

Διαβάστε ακόμα:
Φόβους για πανδημία γρίπης εκφράζει ο ΠΟΥ
http://www.vita.gr/html/ent/069/ent.9069.asp

Τι κάνουμε στην Ελλάδα για τη γρίπη των χοίρων
http://www.vita.gr/html/ent/066/ent.9066.asp


Ψυχραιμία και εγρήγορση
http://www.vita.gr/html/ent/059/ent.9059.asp