Η κατανάλωση νερού ή άλλων ποτών από πλαστικό μπουκάλι εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία μας, βεβαιώνουν αμερικανοί επιστήμονες.

Όπως υποστηρίζουν οι ειδικοί, η κατανάλωση υγρών ροφημάτων από πλαστικά μπουκάλια αυξάνει τα επίπεδα ενός επικίνδυνου χημικού στον οργανισμό, το οποίο συνδέεται με διαταραχές του φύλου.

Η νέα ανησυχητική μελέτη, στην οποία συμμετείχαν 77 άτομα, έρχεται από τους ειδικούς της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η συχνή χρήση πολυανθρακικών μπουκαλιών αυξάνει κατά 69% τα επίπεδα δισφαινόλης Α (BPA) στα ούρα. Πρόκειται για μια χημική ουσία η οποία εντοπίζεται σε πολλές συσκευασίες -μεταξύ των οποίων, πλαστικά μπουκάλια, μπιμπερό και κονσέρβες- και «μιμείται» τη δράση των οιστρογόνων.

Από τους εθελοντές στην έρευνα ζητήθηκε να πίνουν όλα τα ποτά τους κρύα από μπουκάλια από ανοξείδωτο ατσάλι, για μια περίοδο επτά ημερών. Αμέσως μετά, τα μπουκάλια αυτά αντικαταστάθηκαν από πολυανθρακικά για άλλες επτά ημέρες.

Από ανάλυση ούρων των συμμετεχόντων κατά τη χρήση και των δύο τύπων μπουκαλιών, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι κατά τη δεύτερη εβδομάδα τα επίπεδα του συγκεκριμένου χημικού σημείωσαν επικίνδυνη αύξηση.

Οι ειδικοί υπογραμμίζουν ότι, βάσει των ευρημάτων, οι μεγαλύτερες ποσότητες BPA φαίνεται να εκλύονται όταν το ρόφημα που περιέχεται στο πλαστικό μπουκάλι είναι ζεστό.

«Όταν θερμάνει κάποιος τέτοιου είδους μπουκάλια, όπως τα μπιμπερό, τότε τα επίπεδα του χημικού θα είναι σημαντικά υψηλότερα. Το γεγονός αυτό είναι ανησυχητικό καθώς τα βρέφη είναι ιδιαιτέρως ευάλωτα στις ορμονικές διαταραχές που μπορεί να προκαλέσει η δισφαινόλη», αναφέρει η κύρια συγγραφέας της μελέτης, καθηγήτρια Καρίν Μίτσελς.

Διαβάστε ακόμα:
Χημική βόμβα κατά των αγοριών!
http://www.vita.gr/html/ent/163/ent.9163.asp

Πόσο μας απειλούν τα πλαστικά;
http://www.vita.gr/html/ent/824/ent.7824.asp

Επικίνδυνα μπουκάλια και μπιμπερό
http://www.vita.gr/html/ent/793/ent.5793.asp