Πόσο αισιόδοξοι είναι οι απανταχού πολίτες και μάλιστα μεσούσης της οικονομικής κρίσης; Στο ερώτημα αυτό προσπάθησαν να απαντήσουν οι ειδικοί του Πανεπιστημίου του Κάνσας σε συνεργασία με την αμερικανική εταιρεία ερευνών Gallup.

Παρά τη δύσκολη οικονομική και κοινωνική συγκυρία λοιπόν, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η αισιοδοξία είναι παγκόσμια: περίπου το 90% των ανθρώπων σε όλο τον πλανήτη προσδοκούν ότι τα επόμενα πέντε χρόνια θα είναι καλύτερα ή τουλάχιστον το ίδιο καλά όσο και τώρα. Και το 95% πιστεύουν ότι η ζωή τους τα επόμενα πέντε χρόνια θα είναι το ίδιο καλή ή και καλύτερη απ΄ ό,τι πριν από πέντε χρόνια.

Μετά την έρευνα αυτή, οι επιστήμονες εικάζουν ότι η αισιοδοξία είναι εγγενές χαρακτηριστικό της ανθρώπινης φύσης.

Βάσει των νέων ευρημάτων, στους πιο αισιόδοξους λαούς ανήκουν οι δανοί και οι νεοζηλανδοί, όπου η ποιότητα ζωής είναι πολύ υψηλή. Τις αμέσως επόμενες θέσεις καταλαμβάνουν οι ιρλανδοί και οι βραζιλιάνοι, παρά τα πολλά οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

Η Ελλάδα βρίσκεται λίγο πάνω από το μέσο όρο αισιοδοξίας, ενώ λόγω της βαθειάς οικονομικής κρίσης, οι ΗΠΑ πέφτουν στη δέκατη θέση της κατάταξης των πιο «αισιόδοξων» χωρών.

Ως λιγότερο αισιόδοξη εμφανίζεται – μεταξύ άλλων – η Τουρκία, ενώ στις πλέον απαισιόδοξες χώρες ανήκουν η Ζιμπάμπουε, η Αίγυπτος, η Αϊτή και η Βουλγαρία.

Διαβάστε ακόμα:
Δες τη φωτεινή πλευρά της ζωής!
http://www.vita.gr/html/ent/712/ent.8712.asp

Εσείς πόση ευτυχία επιτρέπετε στον εαυτό σας;
http://www.vita.gr/html/ent/273/ent.5273.asp

Γιατί το μυαλό μου πάει πάντα στο κακό;
http://www.vita.gr/html/ent/122/ent.6122.asp