Πολλά υποσχόμενο φάρμακο κατά του καρκίνου του προστάτη μπορεί να κυκλοφορήσει σε περίπου δύο χρόνια.

Ερευνητές του βρετανικού Ινστιτούτου Έρευνας για τον Καρκίνο, ετοιμάζουν ένα νέο φάρμακο κατά του καρκίνου του προστάτη, που λέγεται «αμπιρατερόνη».

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα δοκιμής σε 54 ασθενείς, έχει τη δυνατότητα να περιορίζει κατά 70% τους πιο επικίνδυνους καρκινικούς όγκους του προστάτη. Η λήψη τεσσάρων χαπιών αμπιρατερόνης την ημέρα μπορεί να ελέγξει την ανάπτυξη της νόσου και να περιορίσει τα επώδυνα συμπτώματά της με λίγες μόνο παρενέργειες.

Μειονέκτημα του φαρμάκου είναι ότι η δράση του δεν διαρκεί απεριόριστα. Μετά από 8 μήνες οι καρκινικοί όγκοι τείνουν να επανεμφανίζονται στον προστάτη. Ωστόσο οι βρετανοί επιστήμονες κατάφεραν να αναπτύξουν έναν τρόπο παράτασης της δράσης του φαρμάκου για 12 επιπλέον μήνες, συνδυάζοντάς το με στεροειδή.

Σε αντίθεση με τις υπάρχουσες αντικαρκινικές θεραπείες, η αμπιρατερόνη μπλοκάρει τις χημικές ουσίες που ρυθμίζουν την παραγωγή των ανδρικών ορμονών.

Το φάρμακο βρίσκεται, για την ώρα, στην τελική φάση δοκιμών του σε συνολικά 150 νοσοκομεία παγκοσμίως. Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι εάν και ο τελευταίος κύκλος δοκιμών στεφθεί με επιτυχία, θα μπορούσε να κάνει την εμφάνισή του στην αγορά το 2011.

Διαβάστε ακόμα:
Νέες θεραπείες για τον προστάτη
http://www.vita.gr/html/ent/003/ent.9003.asp

Στην αιχµή της επιστήµης: Θωρακίζοντας την υγεία του προστάτη
http://www.vita.gr/html/ent/822/ent.7822.asp

Στατίνες και προστάτης
http://www.vita.gr/html/ent/808/ent.7808.asp