Εάν πιστεύετε ότι είστε πιο έξυπνοι από τους περισσότερους τότε πολύ πιθανόν και το παιδί σας να αισθάνεται το ίδιο, καθώς νέα μελέτη έδειξε ότι η πνευματική αυτοπεποίθηση είναι κληρονομική.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Γκόλντσμιθς στο Λονδίνο, εντόπισαν μαθητές ηλικίας 7-10 ετών οι οποίοι είχαν καταφέρει να συγκεντρώσουν τις ψηλότερες βαθμολογίες στο σχολείο τους. Διαπίστωσαν λοιπόν, ότι τα παιδιά αυτά είχαν πράγματι «μεγάλη ιδέα» για τις ικανότητές τους.

Εδώ και αρκετό καιρό οι ψυχολόγοι γνωρίζουν ότι η νοημοσύνη δεν αποτελεί το μοναδικό δείκτη σχολικών επιδόσεων. Η πνευματική αυτοπεποίθηση βοηθά σημαντικά στην απόκτηση καλών βαθμών.

«Έχει διαμορφωθεί ένα πολύ, πολύ μεγάλο “λόμπι” στο κλάδο της εκπαιδευτικής ψυχολογίας που αντιτάσσεται στην ιδέα του δείκτη νοημοσύνης (IQ)», μάς πληροφορεί ο ψυχολόγος δρ. Τόμας Καμόρο-Πρεμπουζίκ. «Και μέρος της επιρροής αυτής στηρίζεται στην ιδέα ότι ο τρόπος που αντιλαμβανόμαστε τον εαυτό μας μετρά περισσότερο από τις πραγματικές ικανότητές μας», εξηγεί ο ειδικός.

Η ιδέα που έχουν σχηματίσει για την αξία μας γονείς, δάσκαλοι και φίλοι παίζει πιο σημαντικό ρόλο από το δείκτη νοημοσύνης μας, επειδή μας δίνει την αυτοπεποίθηση που χρειαζόμαστε.

Διαβάστε ακόμα:
Εξετάσεις; Ακούστε… τη δίψα σας
http://www.vita.gr/html/ent/706/ent.8706.asp

Εξετάσεις: Μην ψαρώνετε, φάτε ψάρια!
http://www.vita.gr/html/ent/698/ent.8698.asp

Μικρά γεύματα για μεγάλες επιδόσεις
http://www.vita.gr/html/ent/279/ent.8279.asp