Τη διαδικασία που μπλοκάρει την ικανότητα του οργανισμού να επανορθώνει το κατεστραμμένο DNA, ανακάλυψαν βρετανοί επιστήμονες.

Ως γνωστόν, μια συγκεκριμένη παραλλαγή του γονιδίου BRCA1 -η οποία μάλιστα είναι και κληρονομική- αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης επιθετικών τύπων καρκίνου.

Η παραλλαγή αυτή αφήνει τον οργανισμό ανίκανο να επανορθώσει το γενετικό υλικό που έχει υποστεί βλάβες, γεγονός που κατά τους ειδικούς, μπορεί να οδηγήσει στο σχηματισμό καρκινικών κυττάρων.

Οι ερευνητές της Επιτροπής Ιατρικής Μελέτης (Medical Research CouncilMRC) ανακάλυψαν, λοιπόν, ότι η «ένοχη» παραλλαγή του γονιδίου BRCA1 σχετίζεται τελικά με την πρωτεΐνη CtlP, επειδή εμποδίζει τη φυσιολογική διάδραση μεταξύ των δύο (γονιδίου και πρωτεΐνης).

«Εάν καταφέρουμε να καταλάβουμε πώς λειτουργούν οι μηχανισμοί αυτοί, ίσως μπορέσουμε να εντοπίσουμε την ¨αχίλλειο πτέρνα¨ της νόσου. Αυτό θα μας προσφέρει την ευκαιρία να ανακαλύψουμε τη σωστή θεραπεία ή το σωστό τρόπο πρόληψης», αναφέρει ο επικεφαλής της μελέτης και κύριος συγγραφέας δρ. Κέβιν Χίομ.

Παράλληλα, από δοκιμή μιας νέας θεραπείας της εταιρείας Roche Holding AG, προέκυψε ότι το σκεύασμα που χρησιμοποιήθηκε κατάφερε να περιορίσει τους όγκους στο 25% των εθελοντριών που έπασχαν από καρκίνο του μαστού θετικό για την πρωτεΐνη HER2.

Πρόκειται για το φάρμακο με κωδική ονομασία τραστουζουμάμπη-DM1, το οποίο συνδυάζει την ερσεπτίνη με έναν άλλον δραστικό παράγοντα που χρησιμοποιείται σε χημειοθεραπείες.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, περίπου στο 35% των συνολικά 112 ασθενών που συμμετείχαν παρατηρήθηκε είτε σμίκρυνση των καρκινικών τους όγκων είτε σταθεροποίηση της κατάστασης της υγείας τους για τουλάχιστον ένα εξάμηνο.

Διαβάστε ακόμη:
Συνέντευξη – Ηλίας Αθανασιάδης
Καρκίνος του μαστού: «Σπουδαίο βήμα η εξατομικευμένη θεραπεία»
http://www.vita.gr/html/ent/452/ent.7452.asp

11+1 πράγματα που δεν ξέρουν οι γυναίκες για τον καρκίνο του μαστού
http://www.vita.gr/html/ent/046/ent.6046.asp

Θα προλαμβάνεται ο καρκίνος με ένα εμβόλιο;
http://www.vita.gr/html/ent/319/ent.1319.asp