Μια σειρά από πολλά υποσχόμενες επιστημονικές εξελίξεις γύρω από τον καρκίνο παρουσιάστηκαν στο πλαίσιο του ετήσιου συνεδρίου της Αμερικανικής Εταιρείας Κλινικής Ογκολογίας στη Φλόριντα, ενώ νέες δημοσιεύσεις σε επιστημονικές επιθεωρήσεις σκορπούν ελπίδες για πρόοδο στη μάχη κατά της νόσου.

  • Το BiovaxID, ένα θεραπευτικό εμβόλιο κατά του κοινού λεμφώματος το οποίο ανέπτυξαν οι ειδικοί του Αμερικανικού Ινστιτούτου για τον Καρκίνο, έδειξε να καθυστερεί την επιδείνωση της υγείας των ασθενών κατά τουλάχιστον έναν χρόνο, σύμφωνα με νέες δοκιμές.
  • Παράλληλα, παρόμοια θεραπευτικά εμβόλια για την καταπολέμηση του καρκίνου του προστάτη, του μελανώματος και του παιδικού νευροβλαστώματος, τα οποία βρίσκονται στην τελική φάση δοκιμών, έδειξαν επίσης ενθαρρυντικά αποτελέσματα.
  • Από την άλλη, οι ειδικοί του Πανεπιστημίου της Λειψίας στη Γερμανία, με μια μικρή τροποποίηση που έκαναν στη διαδικασία της χειρουργικής επέμβασης για την αφαίρεση του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, κατάφεραν να βελτιώσουν το ποσοστό επιβίωσης των ασθενών κατά 20%.
Όπως δημοσιεύει η επιθεώρηση «Lancet Oncology», η συγκεκριμένη τεχνική αποβλέπει στην αφαίρεση της μήτρας, του τραχήλου, ενός μικρού μέρους του άνω μέρους του κόλπου και ενός μικρού τμήματος μαλακού ιστού από τη νεφρική πύελο.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η νέα μέθοδος εστιάζει στην αφαίρεση των συγκεκριμένων «ένοχων» τμημάτων για τη μετάδοση των καρκινικών όγκων.

  • Μια τρίτη μελέτη των ειδικών του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Λος Άντζελες (UCLA) έδειξε ότι η ορμονοθεραπεία στην οποία υποβάλλονται γυναίκες κατά την εμμηνόπαυση, ενδεχομένως πυροδοτεί την εμφάνιση ενός επιθετικού τύπου καρκίνου του πνεύμονα.
Οι επιστήμονες μάλιστα διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες που υποβάλλονταν σε ορμονοθεραπεία και εμφάνιζαν τελικώς τη νόσο, είχαν 60% μεγαλύτερες πιθανότητες θανάτου συγκριτικά με τις υπόλοιπες γυναίκες που δεν έπαιρναν φάρμακα.

Όπως υπογραμμίζουν οι ερευνητές, βάσει των νέων ευρημάτων οι καπνίστριες καλό θα ήταν να σταματήσουν την ορμονοθεραπεία – αν ακολουθούν – ενώ εκείνες που δεν έχουν ακόμη ξεκινήσει θα πρέπει να το σκεφτούν πολύ καλά πριν πάρουν κάποια απόφαση.

  • Τέλος, βρετανοί επιστήμονες εντόπισαν για πρώτη φορά τους γενετικούς παράγοντες που εκτοξεύουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου των όρχεων στα ύψη. Πρόκειται για τη συχνότερη μορφή καρκίνου που πλήττει κυρίως άνδρες ηλικίας 15-45 ετών.
Όπως αναφέρει η επιθεώρηση «Nature Genetics», οι ειδικοί του Ινστιτούτου Έρευνας για τον Καρκίνο, ανακάλυψαν τις «ένοχες» γονιδιακές παραλλαγές στα χρωμοσώματα 5, 6 και 12, ενώ σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τους, ο συνδυασμός και των τριών αυτών παραγόντων θα μπορούσε να τετραπλασιάσει τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου.

Διαβάστε ακόμα:
Πνεύμονες ζωής
http://www.vita.gr/html/ent/865/ent.7865.asp

Θα προλαμβάνεται ο καρκίνος με ένα εμβόλιο;
http://www.vita.gr/html/ent/319/ent.1319.asp

Ο καρκίνος πιο πολύπλοκος απ’ όσο νομίζαμε
http://www.vita.gr/html/ent/300/ent.7300.asp