Κινέζοι επιστήμονες δημιούργησαν πολυδύναμα βλαστικά κύτταρα από χοίρους, σε ένα επίτευγμα μείζονος σημασίας.

Πρόκειται για βλαστικά κύτταρα τα οποία «συμπεριφέρονται» όπως τα εμβρυϊκά βλαστικά και έχουν την δυνατότητα να μετατρέπονται σε οποιαδήποτε είδος κυττάρου ή σε οποιοδήποτε είδος ιστού του οργανισμού.

Οι ειδικοί του Ινστιτούτου Βιοχημείας και Κυτταρικής Βιολογίας της Σαγκάης εμφανίζονται ιδιαίτερα αισιόδοξοι, καθώς η ανακάλυψη αυτή αναμένεται να ανοίξει τον δρόμο για τη μελέτη ανθρώπινων ασθενειών, τη δημιουργία μοσχευμάτων από τα ζώα για τον άνθρωπο, ή ακόμη για τη δημιουργία χοίρων που θα είναι ανθεκτικοί σε ασθένειες όπως π.χ. τη νέα γρίπη.

Συγκεκριμένα, οι ερευνητές έλαβαν κύτταρα από τον τoν μυελό των οστών και το αυτί ενός γουρουνιού. Με τη βοήθεια ενός ειδικού «κοκτέιλ» χημικών, κατάφεραν να επαναπρογραμματίσουν τα κύτταρα αυτά.

Προς μεγάλη τους έκπληξη λοιπόν, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι μετά από την επεξεργασία αυτή, τα κύτταρα είχαν την ικανότητα να εξελιχθούν σε οποιοδήποτε από τους τρεις τύπους κυττάρων που σχηματίζουν ένα έμβρυο.

«Μέχρι σήμερα, είχαν πραγματοποιηθεί πολλές άκαρπες προσπάθειες. Αυτή είναι όμως είναι η πρώτη αναφορά παγκοσμίως, για τη δημιουργία βλαστικών κυττάρων ζώου. Πρόκειται για εντελώς καινούριο και πολύ σημαντικό επίτευγμα το οποίο έχει μάλιστα αρκετές εφαρμογές τόσο στον άνθρωπο, όσο και στα ζώα», αναφέρει ο επικεφαλής της καινοτόμου μελέτης δρ. Λέι Ζιάο.

Όπως εξηγεί ο ειδικός, τα όργανα των χοίρων θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για μεταμόσχευση στους ανθρώπους, καθώς η λειτουργία αλλά και το μέγεθός τους μοιάζουν πολύ με εκείνα των ανθρώπινων οργάνων.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι βασικό ρόλο στη συγκεκριμένη διαδικασία θα παίξει ο επαναπρογραμματισμός των βλαστικών κυττάρων προκειμένου να δημιουργηθούν στο μέλλον όργανα που θα είναι απόλυτα συμβατά με το ανθρώπινο ανοσοποιητικό σύστημα, περιορίζοντας έτσι τον κίνδυνο απόρριψης του μοσχεύματος από τον οργανισμό.

Τα ενδιαφέροντα στοιχεία της μελέτης δημοσιεύονται στην διαδικτυακή έκδοση του «Journal of Molecular Cell Biology».

Διαβάστε ακόμα:
Ελπίδες κατά της τύφλωσης δίνουν τα γουρούνια
http://www.vita.gr/html/ent/728/ent.4728.asp

Ασφαλέστερα βλαστικά κύτταρα
http://www.vita.gr/html/ent/279/ent.9279.asp

Ένα βήμα πιο κοντά στην κυτταρική θεραπεία
http://www.vita.gr/html/ent/617/ent.4617.asp