Ένα τεστ κοπράνων το οποίο έχει τη δυνατότητα να εντοπίζει τον καρκίνο του εντέρου, του παγκρέατος, της χολής, του στομάχου και του οισοφάγου ανέπτυξαν αμερικανοί επιστήμονες.

Όπως εξηγούν οι επιστήμονες από την Κλινική Μayo που το επινόησαν, το νέο τεστ ανιχνεύει DNA που αποσπάται από τα καρκινικά κύτταρα. Επισημαίνουν μάλιστα, ότι η αποτελεσματικότητά του ως προς τον εντοπισμό καρκίνων της πεπτικής οδού αγγίζει το 70%.

Στη δοκιμή που έκαναν έλαβαν μέρος 70 υγιείς εθελοντές και 70 ασθενείς που έπασχαν από καρκίνο του εντέρου, του φάρυγγα, του οισοφάγου, του στομάχου, του παγκρέατος, της χολής.

Εφαρμόζοντας το τεστ κοπράνων βρήκαν το 65% των περιπτώσεων του καρκίνου του οισοφάγου, το 62% του καρκίνου του παγκρέατος και το 75% του καρκίνου της χολής. Η επιτυχία του τεστ για τον καρκίνο του στομάχου και του εντέρου ανερχόταν στο 100%.

«Κοινό σε όλους τους τύπους καρκίνου της πεπτικής οδού είναι το γεγονός ότι αποσπώνται κύτταρα τα οποία μέσω των εντέρων καταλήγουν στα κόπρανα. Χρησιμοποιήσαμε λοιπόν απλές γνώσεις βιολογίας για να δούμε κατά πόσο η συγκεκριμένη μέθοδος θα μπορούσε να αποτελέσει εργαλείο εξέτασης», αναφέρει ο δρ. Ντέιβιντ Άλκιστ.

Διαβάστε ακόμα:
Σάλιο αντί για αίμα
http://www.vita.gr/html/ent/598/ent.5598.asp

Θα προλαμβάνεται ο καρκίνος με ένα εμβόλιο;
http://www.vita.gr/html/ent/319/ent.1319.asp

8 συμπτώματα που δεν είναι καρκίνος
http://www.vita.gr/html/ent/453/ent.7453.asp