Δεν σβήνει μόνο τις ρυτίδες! Αμερικανοί επιστήμονες τροποποίησαν το μπότοξ για να καταπολεμήσουν άσθμα και καρκίνο.

Η ουσία «βοτουλινική νευροτοξίνη», που χρησιμοποιείται σε ενέσιμες αντιρυτιδικές θεραπείες όπως το Botox ή το Reloxin, πέρα από το να «σιδερώνει» ρυτίδες, μπορεί να μας κάνει… σιδερόφρακτους απέναντι σε σοβαρές ασθένειες όπως ο καρκίνος και το άσθμα, σύμφωνα με τους ερευνητές του Πανεπιστημίου του Ουινσκόνσιν.
Η δράση της βοτουλινικής νευροτοξίνης (BoNT) συνίσταται στον «τεμαχισμό» των λεγόμενων πρωτεϊνών «SNARE», οι οποίες επιτρέπουν στα κύτταρα να απελευθερώνουν διάφορες ουσίες.

Κανονικά, η BoNT δεσμεύει μόνο τις πρωτεΐνες εκείνες που σχετίζονται με νευρώνες. Αποτρέπει την απελευθέρωση των νευροδιαβιβαστών, κόβοντας έτσι τον νευρικό δίαυλο επικοινωνίας μεταξύ των μυών και του εγκεφάλου. Μ’ αυτό τον τρόπο άλλωστε «παγώνει» επιλεκτικά τις συσπάσεις των μυών και οι ρυτίδες που αυτές προκαλούν εξαφανίζονται.

Τώρα όμως οι επιστήμονες «επενέβησαν» στην BοNT και την τροποποίησαν ώστε να επηρεάζει κι άλλους τύπους πρωτεϊνών SNARE. Ο δρ. Τζόσεφ Μπαρμπιέρι και οι συνεργάτες του έβαλαν στο στόχαστρο τις πρωτεΐνες SNARE που εντοπίζονται στα επιθήλια κύτταρα. Επαναπρογραμμάτισαν λοιπόν την BoNT, εισάγοντας ένα αμινοξύ που σχετίζεται με τα επιθήλια SNARE.

Αφού την εισήγαγαν, στη συνέχεια, σε ανθρώπινα κύτταρα που είχαν καλλιεργηθεί στο εργαστήριο, διαπίστωσαν ότι απέτρεπε την απελευθέρωση κυτταροκινών ή βλέννας. Γιατί αυτό είναι σημαντικό;

Σύμφωνα με δημοσίευμα της επιστημονικής επιθεώρησης «Proceedings of the National Academy of Sciences», σ’ αυτή την εκδοχή της η βοτουλινική νευροτοξίνη μπορεί να αποτελέσει θεραπεία κατά του άσθματος, όπου τα πνευμονικά κύτταρα υπερεκκρίνουν βλέννα, αλλά και του καρκίνου, όπου τα κύτταρα παράγουν υπερβολικό αριθμό κυτταροκινών.

Επόμενος στόχος των ειδικών τώρα είναι η εξεύρεση ενός τρόπου ώστε η τοξίνη να απομονώνει και να στοχεύει μόνο τα κύτταρα που νοσούν.

Διαβάστε ακόμα:
8 ερωτήσεις για το… botox
http://www.vita.gr/html/ent/497/ent.5497.asp

Botox-peeling στο ιατρείο ή στο σπίτι;
http://www.vita.gr/html/ent/140/ent.1140.asp

Επανεκτιμήστε τη «γοητεία των ρυτίδων»
http://www.vita.gr/html/ent/970/ent.7970.aspΑκολουθήστε το στο Google News
Δείτε επίσης: