Οι γυναίκες άνω των 30 ετών που γυμνάζονται περισσότερο από μία ώρα την εβδομάδα περιορίζουν σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού, εκτιμούν τώρα αμερικανοί επιστήμονες.

Στην ενδιαφέρουσα μελέτη των ειδικών του Πανεπιστημίου του Βορείου Κολοράντο συμμετείχαν 4.296 γυναίκες από τις οποίες ζητήθηκε να θυμηθούν τα επίπεδα της σωματικής τους άσκησης κατά τη διάρκεια τεσσάρων περιόδων της ζωής τους: από 10-15 ετών, από 15-30 ετών, από 30-50 ετών και από 50 ετών και άνω.
Δεν παρατήρησαν ιδιαίτερη σχέση μεταξύ γυμναστικής και καρκίνου του μαστού από την ηλικία των 10 έως εκείνη των 30 ετών, ωστόσο διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες άνω των 30 που γυμνάζονταν συχνά μείωναν τις πιθανότητες εμφάνισης της νόσου συγκριτικά με τις υπόλοιπες.

«Η μέση διάρκεια άσκησης καθορίστηκε σε περίπου 60 λεπτά την εβδομάδα», εξηγεί η επικεφαλής της μελέτης, δρ. Λίσα Σπροντ.

«Έτσι, όποιες γυναίκες γυμνάζονταν λιγότερο από μία ώρα βρίσκονταν κάτω από το μέσο όρο, ενώ όσες γυμνάζονταν περισσότερο από 60 λεπτά βρίσκονταν πάνω από το μέσο όρο. Σε αυτή την τελευταία κατηγορία ανήκαν και όσες αυτοχαρακτηρίστηκαν “υψηλά ανταγωνιστικές”», συμπληρώνει η ειδικός.

Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, οι γυναίκες ηλικίας 30-50 ετών που συγκαταλέγονταν στην πιο «δυναμική» κατηγορία, εμφάνιζαν σπανιότερα καρκίνο του μαστού σε σχέση με όσες ήταν λιγότερο δραστήριες. Το ίδιο συνέβαινε ακόμη και σε ηλικίες άνω των 50 ετών.

«Το βασικό μήνυμα είναι ότι η μεγαλύτερη φυσική δραστηριότητα μετά την ηλικία των 30 παίζει σημαντικό ρόλο στην μείωση του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου του μαστού», τονίζει η δρ. Σπροντ.

Διαβάστε ακόμα:
Eίστε γυναίκα; 29΄είναι αρκετά για να γυμναστείτε!
http://www.vita.gr/html/ent/265/ent.1265.asp

Περισσότερα βάρη για τις γυναίκες!
http://www.vita.gr/html/ent/417/ent.6417.asp

11+1 πράγματα που δεν ξέρουν οι γυναίκες για τον καρκίνο του μαστού
http://www.vita.gr/html/ent/046/ent.4046.asp