Τον πέπλο μυστηρίου που μέχρι σήμερα κάλυπτε την κληρονομική νόσο Χάντιγκτον διέλυσαν αμερικανοί ερευνητές.

Μέχρι τώρα, γνωρίζαμε ότι όσοι πάσχουν από τη νόσο Χάντιγκτον φέρουν μια ελαττωματική πρωτεΐνη σε όλα τους τα κύτταρα, η οποία όμως προκαλεί σοβαρές βλάβες μόνο σε κύτταρα του εγκεφάλου. Αμερικανοί επιστήμονες φαίνεται, όμως, ότι βρήκαν την απάντηση στο μυστήριο και δίνουν ελπίδες για τη θεραπεία της νόσου.

Η νόσος Χάντιγκτον είναι μια ανίατη, κληρονομική ασθένεια η οποία πλήττει τους νευρώνες που σχετίζονται με την κίνηση. Σε προχωρημένο στάδιο, ο ασθενής αδυνατεί ακόμη και να φάει ή να μιλήσει.
Μέχρι τώρα είχαμε μόνο μία θεραπεία που ανακουφίζει από τα συμπτώματα, χωρίς όμως να σταματά οριστικά την πορεία της νόσου. Όμως, σύμφωνα με δημοσίευμα της επιστημονικής επιθεώρησης «Science», ερευνητές του Πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς έκαναν μια σπουδαία ανακάλυψη.

Εντόπισαν μία δεύτερη πρωτεΐνη, που ονομάζεται Rhes. Αυτή αλληλεπιδρά με την κληρονομικά ελαττωματική πρωτεΐνη που φέρουν οι ασθενείς και πυροδοτεί μια χημική αντίδραση, υπεύθυνη για τις βλάβες στον εγκέφαλο.

Το συμπέρασμα είναι ότι, αν καταφέρουμε να ελέγξουμε την πρωτεΐνη Rhes, που βρίσκεται αποκλειστικά στο ραβδωτό σώμα του εγκεφάλου, θα μπορέσουμε πιθανά να βοηθήσουμε τους ασθενείς να απαλλαγούν από τις συνέπειες της νόσου Χάντιγκτον, ακόμη κι αν συνεχίζουν να είναι φορείς της ελαττωματικής πρωτεΐνης στα κύτταρά τους.

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι τα νέα ευρήματα αναμένεται να βοηθήσουν σημαντικά στη δημιουργία νέων θεραπειών όχι μόνο για τη νόσο Χάντιγκτον, αλλά και για άλλες σοβαρές ασθένειες του εγκεφάλου, όπως η νόσος Αλτσχάιμερ.

Διαβάστε ακόμα:
Τα μεγαλύτερα επιτεύγματα του 2008
http://www.vita.gr/html/ent/182/ent.8182.asp

Ξεκινούν οι εξατομικευμένες θεραπείες
http://www.vita.gr/html/ent/238/ent.8238.asp

2008: Οι σηµαντικότερες έρευνες
http://www.vita.gr/html/ent/202/ent.8202.asp