Όταν η δύσκολη περίοδος που σημαδεύει την ολοκλήρωση του αναπαραγωγικού κύκλου στη ζωή τους περάσει, οι περισσότερες γυναίκες αντιλαμβάνονται ότι έχουν μπροστά τους πολλά ακόμη να κάνουν. Μάλιστα, όσες έχουν συμφιλιωθεί με την ηλικία τους μοιάζουν απελευθερωμένες και τολμούν να κάνουν πράγματα που παλαιότερα δεν έκαναν. Ασχολούνται με τον εαυτό τους και αποκτούν καινούργια ενδιαφέροντα. Κάθε τέλος, λοιπόν, μία αρχή!

Όμορφες και λαμπερές
Ποια γυναίκα θεωρείτε διαχρονικά ωραία; Αν και υπάρχουν πολλά νέα πρόσωπα, δύσκολα θυμάστε τα ονόματά τους. Αντίθετα, θυμάστε γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας που τώρα είναι περισσότερο γοητευτικές από ποτέ. Αν και η νεότητα είναι κοινή επιθυμία, τα σημάδια που φέρνει το πέρασμα του χρόνου είναι αναπόφευκτα. Οι ρυτίδες γίνονται πιο βαθιές, το δέρμα χάνει την ελαστικότητά του, ενώ καφέ κηλίδες δημιουργούνται. Γι’ αυτό, το ζητούμενο δεν είναι να επιδιώκουμε πάση θυσία τη νεανική εμφάνιση, αλλά την περιποίηση του εαυτού μας και την ανάδειξη της ομορφιάς μας έχοντας αποδεχτεί τις αλλαγές του χρόνου. Τα προϊόντα ομορφιάς, το μακιγιάζ και η φροντίδα των μαλλιών πρέπει να τις ακολουθούν. Σύμφωνα με αυτό το πνεύμα, λοιπόν, έχουμε υπόψη μας ότι:
Με την επιβράδυνση της κυτταρικής ανανέωσης, η επιδερμίδα γίνεται πιο ξηρή. Πίνετε, λοιπόν, πολύ νερό. Χρησιμοποιείτε σαπούνια με ενυδατικούς παράγοντες και, μετά το μπάνιο, απλώνετε ένα πλούσιο γαλάκτωμα σώματος.
Στις κρέμες, αναζητήστε συστατικά όπως: βιταμίνες Ε και C, πεπτίδια, ρετινόλη και συνένζυμο Q10, που ενεργοποιούν τους βιολογικούς μηχανισμούς.
Αποφεύγετε το make-up σε όλο το πρόσωπο και σε shimmer υφή, επειδή τονίζει τις λεπτές γραμμές και ρυτίδες. Βάζετε μόνο στις περιοχές που χρειάζεται, όπως στα πλάγια της μύτης ή για να καλύψετε κοκκινίλες.
Αποφεύγετε τα προϊόντα μακιγιάζ σε ματ υφή και προτιμάτε τα κρεμώδη.
Απλώνετε το ρουζ στα «μήλα» και όχι πιο χαμηλά που θα τονίζεται η έλλειψη σφριγηλότητας.
Βάζετε μάσκαρα μόνο στις επάνω βλεφαρίδες.
Τα μαλλιά συχνά ατονούν. Ανανεώστε την κουπ σε ένα πιο κοντό χτένισμα, που χαρίζει όγκο.
Προτιμήστε να ανοίξετε κατά έναν τόνο το χρώμα των μαλλιών σας ή να κάνετε μερικές ανταύγειες, που θα «γλυκάνουν» τα χαρακτηριστικά σας.


Ποιες τροφές απαλύνουν τις ρυτίδες
Για λιγότερες ρυτίδες, πείτε «ναι» σε:

1.Αντιοξειδωτικά
Πορτοκάλι, κολοκύθα, καρότο, μάνγκο, σταφύλι: για β-καροτένιο και καροτενοειδή.
Ντομάτα, καρπούζι: για λυκοπένιο.
Ακτινίδιο, εσπεριδοειδή, φράουλα, μπρόκολο, πράσινη πιπεριά: για βιταμίνη C.
Ελαιόλαδο: για βιταμίνη E.
Κόκκινο κρασί, πράσινο τσάι, ρόδι: για φλαβονοειδή.

2.Πολυακόρεστα λιπαρά οξέα
Λιπαρά ψάρια, καρύδια, αμύγδαλα, λιναρόσπορο: για ω-3 λιπαρά οξέα.
Φυτικά έλαια, ξηρούς καρπούς: για ω-6 λιπαρά οξέα.

3.Επαρκή ενυδάτωση
Πίνετε 6-8 ποτήρια με υγρά ημερησίως ή περισσότερα αν έχετε αυξημένες ανάγκες, π.χ. έντονη εφίδρωση.


Τροφές που χαρίζουν νιάτα
Η σωστή διατροφή συμβάλλει καθοριστικά στην ευεξία και τη μακροζωία, και φυσικά βελτιώνει την εμφάνισή σας, καθώς πολλές θρεπτικές ουσίες θεωρείται ότι μπορούν να προσφέρουν ασπίδα προστασίας ενάντια στη φθορά του χρόνου.

Για νεανική καρδιά
Ακολουθήστε διατροφή χαμηλή σε κορεσμένα λιπαρά και σάκχαρα και πλούσια σε συστατικά όπως: ω-3 και μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, διαλυτές φυτικές ίνες, βιταμίνες Β και αντιοξειδωτικά. Προτιμήστε:
1. Μπρόκολο, σπανάκι, ντομάτα, πιπεριά, καρότο, μοβ λάχανο, πορτοκάλι, μανταρίνι, φράουλα, σταφύλι.
2. Βρόμη, δημητριακά ολικής άλεσης.
3. Σουσάμι, ταχίνι.
4. 1 ποτηράκι κρασί την ημέρα, κατά προτίμηση κόκκινο.
5. Πράσινο τσάι.
6. Λιπαρά ψάρια (σολομός, σαρδέλα, σκουμπρί), άγρια χόρτα (αντράκλα), ξηρούς καρπούς (αμύγδαλα, καρύδια), λιναρόσπορο.
7. Ελαιόλαδο.

Για υγιή οστά
Για την επαρκή πρόσληψη ασβεστίου, καταναλώνετε καθημερινά τουλάχιστον 3 μικρές μερίδες γαλακτοκομικών, π.χ. 1 ποτήρι ημιαποβουτυρωμένο γάλα, 30 γρ. κίτρινο τυρί με χαμηλά λιπαρά, 1 κεσεδάκι ημιαποβουτυρωμένο γιαούρτι. Άλλες πηγές ασβεστίου είναι τα μικρά ψάρια (π.χ. οι σαρδέλες), το σουσάμι και το ταχίνι. Σημαντικά για τα οστά είναι επίσης:
Η βιταμίνη D, που παράγεται από το δέρμα με την έκθεση στον ήλιο, αλλά περιέχεται και σε τρόφιμα (λιπαρά ψάρια, αυγά).
Το μαγνήσιο, που το βρίσκουμε σε δημητριακά ολικής άλεσης, όσπρια, ξηρούς καρπούς και θαλασσινά.

Διατηρηθείτε σε φόρμα
Από τα 35 και μετά, η οστική μάζα σταδιακά μειώνεται και ο μυϊκός ιστός χάνεται με γρηγορότερο ρυθμό. Ωστόσο, το μόνο που δεν πρέπει να κάνετε είναι να εγκαταλείψετε τον εαυτό σας. Πάρτε την κατάσταση στα χέρια σας, καθώς το να διατηρήσετε τη φόρμα και τη ζωντάνια σας δεν χρειάζεται κόπο, αλλά λίγα λεπτά γυμναστικής την ημέρα. Ο fitness editor του Vita Νίκος Κουρεμένος σάς προτείνει 3 τρόπους άσκησης.

1. Κινηθείτε!
Τι να κάνετε Ήπια αεροβική άσκηση, όπως περπάτημα, κολύμβηση, χορό με φίλους, την οποία μπορείτε να εμπλουτίζετε με ασκήσεις μυϊκής ενδυνάμωσης.
Πόσες φορές 2-3 φορές την εβδομάδα, 30 λεπτά τη φορά.
Κέρδος Δεν επιβαρύνονται τα γόνατα, που κινδυνεύουν από τραυματισμούς, καίτε θερμίδες και μειώνετε τις πιθανότητες να εκδηλώ­σε­τε παθήσεις (π.χ. καρδιαγγειακές).

2. Ξαπλώστε μπρούμυτα!
Τι να κάνετε Ξαπλώστε στο δάπεδο μπρούμυτα, λυγίστε τα χέρια μπροστά από το κεφάλι και σηκώστε ελάχιστα το πάνω μέρος του κορμιού, μέχρι το στήθος να «ξεκολλήσει» από το πάτωμα. Κρατήστε το κεφάλι στην ίδια ευθεία με τη σπονδυλική στήλη, μείνετε στη θέση αυτή για 1-2 δευτερόλεπτα και κατεβείτε πάλι αργά.
Πόσες φορές 12-15 επαναλήψεις.
Κέρδος Γυμνάζετε τους μυς στο κάτω μέρος της πλάτης και προλαμβάνετε προβλήματα στη μέση.

3. Στις μύτες!
Τι να κάνετε Σταθείτε με τα πόδια ανοιχτά στο πλάτος των ώμων και σηκωθείτε αργά στις μύτες των ποδιών σας. Διατηρήστε τη στάση αυτή όσο μπορείτε και κατεβείτε αργά, μέχρι οι φτέρνες να ακουμπήσουν πάλι στο δάπεδο, ελέγχοντας την επαναφορά.
Πόσες φορές 12-15 επαναλήψεις.
Κέρδος Βελτιώνετε την ισορροπία σας και, παράλληλα, γυμνάζετε τις γάμπες σας.

Ευχαριστούμε για τη συνεργασία την κ. Μαρία Κολοτούρου, κλινική διαιτολόγο-διατροφολόγο, MSc.