Ηλιοθεραπεία, θάλασσα, βουτιές και παιχνίδια στην άμμο… Γυρνάτε ανανεωμένες, μαυρισμένες και… ξεμαλλιασμένες; Η πικρή αλήθεια είναι ότι η ηλιακή ακτινοβολία, το αλάτι, αλλά και το χλώριο της πισίνας επιβαρύνουν σημαντικά την υγεία και την εμφάνιση των μαλλιών μας. Μάθετε, λοιπόν, τι πρέπει να κάνετε και τι να αποφεύγετε, και απολαύστε τις διακοπές με το κεφάλι σας… όμορφο!


Χτύπα το κακό στη ρίζα του!

Επειδή και τα μαλλιά μας χρειάζονται τον ειδικό τους, απευθυνθήκαμε στον επίσημο colorist και hair stylist της Garnier, Νικόλα Βιλλιώτη, για να απαντήσει στα ερωτήματά μας για το πώς να προετοιμάσουμε τα μαλλιά μας ενόψει της καλοκαιρινής ταλαιπωρίας, αλλά και να τα προστατέψουμε αποτελεσματικά.


Πώς επηρεάζει το καλοκαίρι τα μαλλιά μας;

Η καλοκαιρινή περίοδος επιδρά αρνητικά στην υγεία των μαλλιών μας. Παράγοντες όπως ο ήλιος, το αλάτι και το χλώριο επιφέρουν ξήρανση, αφυδάτωση και θαμπάδα.

Τip Καλό θα είναι η φροντίδα τους να ξεκινά πολύ πιο πριν από την έκθεσή μας σε αυτούς τους παράγοντες.




Tι μπορούμε να κάνουμε για να προλάβουμε την «καταστροφή»;

Η έξτρα ενυδάτωση είναι η καλύτερη συμβουλή για να αποφύγουμε τις βλαβερές επιπτώσεις. Δεν θα πρέπει, όμως, να ξεχνάμε πως κάθε τύπος μαλλιών έχει τις δικές του ανάγκες, είτε αυτά είναι φυσικά είτε έχουν υποστεί τεχνικές εργασίες, πράγμα που σημαίνει ότι θα πρέπει να επιλέγουμε τα κατάλληλα προϊόντα για αυτά. Επίσης, το κόψιμο των μαλλιών ανά 4-6 εβδομάδες βοηθά να αποφύγουμε την ψαλίδα και την ξήρανση στις άκρες, που ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες είναι πιο έντονες. Η πρόληψη είναι πάντα η καλύτερη λύση.

Τips Χρησιμοποιήστε, όσο πιο συχνά μπορείτε, μάσκες ενυδάτωσης για όσο περισσότερο χρόνο γίνεται και, φυσικά, μην ξεχνάτε το απαραίτητο conditioner ύστερα από κάθε λούσιμο. Όταν χρησιμοποιείτε μάσκα στα μαλλιά σας, τυλίξτε τα με μια πλαστική μεμβράνη. Η ανάπτυξη θερμοκρασίας επιφέρει καλύτερα αποτελέσματα.


Πώς θα προστατέψουμε τα μαλλιά μας κάτω από τον ήλιο;

Μετά από κάθε επαφή με αλάτι και χλώριο, ξεβγάλτε τα μαλλιά σας με άφθονο κρύο νερό για περισσότερη λάμψη και για την αποφυγή του στατικού ηλεκτρισμού. Μην ξεχνάτε ότι, εκτός από την επιδερμίδα μας, και τα μαλλιά χρειάζονται την αντιηλιακή τους προστασία.

Τip Επιλέξτε ένα προϊόν με αντιηλιακά φίλτρα, είτε σε μορφή κρέμας είτε σε σπρέι, και απλώστε το κατά μήκος των μαλλιών σας. Για ακόμη καλύτερη προστασία, να φοράτε πάντα καπέλο ή να δένετε τα μαλλιά σας απαλά με ένα φουλάρι.


Υπάρχουν μυστικά για ένα σωστό λούσιμο;

Ύστερα από κάθε λούσιμο, ξεμπερδέψτε τα μαλλιά σας χρησιμοποιώντας χτένες με μεγάλα δόντια, ξεκινώντας από τις άκρες (μήκη) προς τις ρίζες και πάντα όταν είναι βρεγμένα. Μην τυλίγετε τα μαλλιά σας με πετσέτα μετά από κάθε λούσιμο και αποφύγετε την τριβή, γιατί έτσι αλλοιώνεται το χρώμα των μαλλιών.

Τip Περιορίστε το πιστολάκι και τα θερμαντικά εργαλεία κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών, καθώς επιβαρύνουν ακόμη περισσότερο την υγεία των μαλλιών. Αν, ωστόσο, επιμένετε στη χρήση τους, προστατέψτε τα με ειδικά προϊόντα που δημιουργούν ασπίδα κατά της θερμότητας.


Γιατί τα βαμμένα μαλλιά χάνουν το χρώμα τους το καλοκαίρι και πώς θα το διατηρήσουμε αναλλοίωτο;

H υπεριώδης ακτινοβολία επηρεάζει ιδιαίτερα τα βαμμένα μαλλιά, επειδή διασπά τα μόρια του χρώματος, ενώ η υπερβολική ζέστη τα αφυδατώνει, με αποτέλεσμα να μη συγκρατούν αποτελεσματικά το χρώμα στο εσωτερικό τους. Για το λόγο αυτό, χρειάζονται φροντίδα με ειδικά προϊόντα, που τα βοηθά να διατηρούν το χρώμα τους. Τα σαμπουάν, τα conditioner και οι μάσκες μαλλιών για βαμμένα μαλλιά έχουν πιο απαλό σύστημα καθαρισμού και υψηλότερη συγκέντρωση ενυδατικών και μαλακτικών συστατικών, ενώ εμπλουτίζονται με ειδικούς παράγοντες για να προστατεύουν από τη φθορά του χρώματος και της λάμψης.

Τip Το χλώριο της πισίνας αφήνει πράσινες χρωστικές, κυρίως σε βαμμένα ξανθά μαλλιά. Για να εξουδετερώσετε την πρασινίλα, ξεβγάλτε τα μαλλιά με υγρή σόδα.



Ο Ν. Βιλλιώτης μάς προτείνει: Εύκολα χτενίσματα για τις διακοπές


Σηκώστε τα ψηλά Αντί για προϊόντα styling, χρησιμοποιήστε σε βρεγμένα μαλλιά, αφού τα λούσετε, μια μάσκα ενυδάτωσης. Δημιουργήστε μία χωρίστρα στο πλάι και χτενίστε ομοιόμορφα με φορά προς τον αυχένα. Πιάστε τα με ένα λαστιχάκι, κάνοντας ένα σινιόν. Tα μαλλιά που περισσεύουν, στρίψτε τα με τα δάχτυλά σας και στερεώστε με φουρκέτες.

Για μπούκλες στη στιγμή Σε νωπά μαλλιά, απλώστε αφρό. Στη συνέχεια, τυλίξτε μία-μία τούφα στερεώνοντας με τσιμπιδάκια, αφήστε να στεγνώσουν και μετά ανοίξτε τις μπούκλες με τα δάχτυλά σας. Ψεκάστε, στο τέλος, με ένα σπρέι για φινίρισμα.

Για χίπικο στυλ Σε νωπά μαλλιά, κάντε μία χωρίστρα στη μέση από μπροστά και μέχρι τον αυχένα. Απλώστε μια μάσκα ενυδάτωσης, πιάστε με λαστιχάκια δύο κοτσίδες και, αφού τις πλέξετε, φέρτε τις στο κέντρο του κεφαλιού στερεώνοντας με τσιμπιδάκια. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και χρωματιστές κορδέλες όταν πλέκετε τις κοτσίδες, δημιουργώντας έτσι ένα hippie chic look.