Ανήκετε στην κατηγόρια εκείνων που το «ευαίσθητο» στομάχι τους έχει την τάση να τους… «εκδικείται» κάθε φορά που κάνουν το λάθος να δοκιμάσουν ένα πιο «εξεζητημένο» φαγητό από το συνηθισμένο; Μήπως καταλήγετε να λυγίζετε από τον πόνο κάθε φορά που το παρακάνετε με τους καφέδες, το αλκοόλ και το τσιγάρο; Kάθε φορά που περνάτε μια δύσκολη ημέρα με πολύ άγχος στη δουλειά ή τσακώνεστε με το «έτερον ήμισυ», σάς «χτυπάει» στο στομάχι; Αν ναι, τότε θα πρέπει να διαβάσετε με προσοχή αυτά που ακολουθούν, γιατί μάλλον σας αφορούν. Αυτό που κατά πάσα πιθανότητα σας συμβαίνει δεν υποκρύπτει κάποιο σοβαρό πρόβλημα υγείας. Πρόκειται για τη γνωστή σε όλους «νεύρωση στομάχου», που περιγράφεται από τους ειδικούς ως λειτουργική διαταραχή του ανώτερου πεπτικού και αντιμετωπίζεται συμπτωματικά. Προσοχή, όμως: Πριν επαναπαυτείτε, απευθυνθείτε στον ειδικό!


Πώς θα την υποψιαστείτε
Η νεύρωση του στομάχου δεν είναι ασθένεια. Στην πραγματικότητα, περιγράφει το αίσθημα δυσφορίας που νιώθουν οι άνθρωποι με ευαισθησία στο στομάχι με την προϋπόθεση ότι έχουν αποκλειστεί με βεβαιότητα όλες οι παθολογικές αιτίες. Η νεύρωση εκδηλώνεται με:
Δυσπεψία.
Καούρες.
Ξινίλες.
Φούσκωμα στο στομάχι.
Κολικοειδείς πόνους.
Τάση προς εμετό.

Αυτά τα συμπτώματα προκύπτουν:
Στη διαδικασία της πέψης, μετά τη λήψη τροφών που ενοχλούν το στομάχι σας.
Οποιαδήποτε στιγμή, άσχετα από τη λήψη τροφής, συνήθως σε ημέρες που έχετε κάνει πολλές καταχρήσεις (τσιγάρο, αλκοόλ, καφέδες, κατανάλωση υπερβολικής ποσότητας φαγητού κλπ.) ή είστε πολύ στρεσαρισμένοι.

Πριν επαναπαυτείτε, εξεταστείτε
Αν νιώθετε ενοχλήσεις στο στομάχι, μην επαναπαυτείτε:
Πρέπει να επισκεφτείτε το γιατρό σας όταν οι ενοχλήσεις:
Είναι ιδιαίτερα έντονες.
Σας ταλαιπωρούν συχνά.
Εμφανίζονται ξαφνικά και χωρίς προφανή λόγο.
Περνάνε όταν φάτε.
Συνδυάζονται με απώλεια κιλών.
Με τις κατάλληλες εξετάσεις, δηλαδή κλινική εξέταση, γαστροσκόπηση, υπέρηχο άνω κοιλίας κλπ., αποκλείεται η πιθανότητα σοβαρότερων παθήσεων, όπως γαστρίτιδα, έλκος, γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, παθήσεις της χολής, του εντέρου, του παγκρέατος.
Αν αποκλειστεί κάθε άλλο ενδεχόμενο, τότε έχετε «νεύρωση στομάχου» (λειτουργική διαταραχή ανώτερου πεπτικού, όπως πιθανώς θα την περιγράψει ο γιατρός σας).

Το στομάχι σας είναι πιθανόν το σημείο στο οποίο σωματοποιείτε και εκδηλώνετε το άγχος σας

Τι φταίει;
Αν το «ψάξατε» και δεν βρήκατε τίποτε, τότε πώς μπορεί να εξηγηθεί η ευαισθησία στο στομάχι;
Σωματοποίηση άγχους Tο στομάχι σας είναι πιθανόν το σημείο στο οποίο σωματοποιείτε και εκδηλώνετε το άγχος σας.
Κληρονομικότητα Δεν φταίει τίποτε περισσότερο από μία απλή ευαισθησία στο στομάχι, που μπορεί να έχετε κληρονομήσει από κάποιον πρόγονό σας.
Παροδική υπερέκκριση γαστρικού υγρού Το στομάχι σας υφίσταται κατά διαστήματα αυξημένες συσπάσεις και υπερέκκριση γαστρικού υγρού (είναι όξινο και γι’ αυτό ερεθιστικό), που ευθύνονται για τα συμπτώματα που σας ταλαιπωρούν.
Το έναυσμα για την υπερέκκριση του γαστρικού υγρού και τις συσπάσεις το δίνουν το άγχος, η κούραση, το ξενύχτι, συγκεκριμένα τρόφιμα, το αλκοόλ και, πιθανώς, άλλες συνήθειες που γνωρίζετε ήδη ότι σας ενοχλούν.
Γι’ αυτόν το λόγο, οι ενοχλήσεις συχνά αρχίζουν με την ενηλικίωση, όταν πολλοί άνθρωποι ξεκινούν
τις «κακές συνήθειες», και εμφανίζονται κατά περιόδους ή τις ημέρες που είστε είτε πιο πιεσμένοι είτε πιο απρόσεκτοι με το πρόγραμμά σας.




Πώς θα την αντιμετωπίσετε

Εφόσον ο γιατρός σάς έχει διαβεβαιώσει ότι δεν πρόκειται για κάτι σοβαρότερο, η θεραπεία που μπορείτε
να ακολουθήσετε για να αντιμετωπίσετε τα συμπτώματα είναι:
Η λήψη αντιόξινων, όταν εμφανίζονται τα συμπτώματα.
Η αποφυγή όλων των ερεθιστικών παραγόντων, που μπορεί να είναι συγκεκριμένες τροφές (π.χ. η σοκολάτα, τα καρυκεύματα, το κρεμμύδι, η πιπεριά, το αυγό, το σκόρδο κ.ά.), τα βαριά φαγητά (τσιγαριστά, πικάντικα, λιπαρά, τηγανητά, καυτερά κλπ.), το άγχος, το κάπνισμα, ο καφές, τα οινοπνευματώδη ποτά κλπ.





Μήπως ευθύνεται το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού;
Είναι ένα βακτηρίδιο που αποικίζει κυρίως το στομάχι και υπολογίζεται ότι στην Ελλάδα αφορά το 60% του γενικού πληθυσμού. Έχει ενοχοποιηθεί κυρίως για την εμφάνιση του έλκους του δωδεκαδακτύλου και για τη χρόνια γαστρίτιδα, αλλά δεν είναι απίθανο να το έχετε και όταν το πρόβλημά σας είναι η νεύρωση στομάχου. Μεταδίδεται από τον έναν άνθρωπο στον άλλο μέσω της στοματικής οδού, γι’ αυτό και συχνά συναντάται στα μέλη της ίδιας οικογένειας. Ο γιατρός μπορεί να το διαγνώσει με:
Βιοψία δείγματος που παίρνει κατά τη διάρκεια της γαστροσκόπησης, η οποία είναι και η πιο αξιόπιστη εξέταση.
Απλή εξέταση αίματος, που δείχνει αν υπάρχουν σχετικά αντισώματα στο αίμα.
Τεστ αναπνοής, μία αρκετά αξιόπιστη εξέταση, που είναι και η πιο ανώδυνη από όλες.
Αν βρεθεί ότι έχετε το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού, θα πρέπει να ακολουθήσετε μία θεραπεία με αντιβιοτικά, σύμφωνα με τις οδη­γίες του γιατρού σας.



Ευχαριστούμε για τη συνεργασία την κ. Δέσποινα Νάστου, ειδικ. γαστρεντερολόγο.