Πιο επιρρεπείς σε τραυματισμούς είναι οι γυναίκες κατά τη διάρκεια συγκεκριμένων περιόδων του εμμηνορυσιακού τους κύκλου, εκτιμούν καναδοί επιστήμονες.

Αρχικά, οι ειδικοί του Πανεπιστημίου του Κάλγκαρι άρχισαν να εξετάζουν τον λόγο για τον οποίο οι γυναίκες αντιμετωπίζουν οκταπλάσιο κίνδυνο τραυματισμού των συνδέσμων των γονάτων σε σχέση με τους άνδρες.

Υποψιαζόμενοι το ρόλο των ορμονών, οι ερευνητές παρακολούθησαν μια ομάδα 26 γυναικών κατά τη διάρκεια ολόκληρου του εμμηνορυσιακού τους κύκλου.

Σε κάθε στάδιο του κύκλου τους – πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την ωορρηξία – οι ειδικοί ζήτησαν από τις γυναίκες να κάνουν διάφορες κινήσεις όπως π.χ. βαθιά καθίσματα και άλματα. Κάθε φορά εξέταζαν τις αρθρώσεις των γονάτων τους για να καταγράψουν τυχόν βλάβες.

Παρατήρησαν λοιπόν, ότι οι περισσότερες γυναίκες έτειναν να έχουν πιο αδύναμες αρθρώσεις πριν ή κατά τη διάρκεια της ωορρηξίας – και όχι μετά από αυτήν – όταν τα επίπεδα των οιστρογόνων τους αυξάνονται σταδιακά και κορυφώνονται.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι τα νέα τους ευρήματα θα βοηθήσουν τις γυναίκες ώστε να προστατεύονται αποτελεσματικότερα από τους τραυματισμούς.

Διαβάστε ακόμα:
Ένας τέλειος κύκλος!
http://www.vita.gr/html/ent/702/ent.4702.asp

Αγκινάρα για τους πόνους των αρθρώσεων

www.vita.gr/html/ent/875/ent.3875.asp

Έµµηνος ρύση: Το «σπάσιµο» του κύκλου
http://www.vita.gr/html/ent/891/ent.6891.asp

Ακολουθήστε το στο Google News
Δείτε επίσης: