Όταν οι γιαγιάδες μας έλεγαν «φάε το ψάρι σου για να βλέπεις καλύτερα» τελικά κάτι ήξεραν. Νέα μελέτη των ειδικών του Πανεπιστημίου Tufts στη Βοστόνη έδειξε ότι η κατανάλωση λιπαρών ψαριών δύο φορές την εβδομάδα προστατεύει από την εκφύλιση της ωχράς κηλίδας.

Όπως γράφει το επιστημονικό έντυπο «British Journal of Opthalmology», οι ερευνητές έκαναν ερωτήσεις σε περίπου 3.000 άτομα γύρω από τις διατροφικές τους συνήθειες και στη συνέχεια παρακολούθησαν την πορεία της υγείας τους για τα επόμενα οκτώ χρόνια.

Στο 50% των εθελοντών χορήγησαν ένα διατροφικό συμπλήρωμα που περιείχε αντιοξειδωτικές ουσίες όπως βιταμίνες C και E, βήτα-καροτίνη και έναν τύπο βιταμίνης Α που εντοπίζεται κυρίως σε φρούτα και φυτά.

Στο τέλος της μελέτης, οι ειδικοί ανακάλυψαν πως ο συνδυασμός μιας διατροφής υψηλής σε λιπαρά οξέα και του συγκεκριμένου διατροφικού συμπληρώματος ήταν ιδιαίτερα ωφέλιμος για την υγεία.

Όσοι μάλιστα λάμβαναν τα αντιοξειδωτικά σε συνδυασμό με ψευδάργυρο και βήτα-καροτίνη είχαν κατά 50% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν εκφύλιση της ωχράς κηλίδας.

Από τα αποτελέσματα της έρευνας προέκυψε ότι η κατανάλωση λιγότερο επεξεργασμένων προϊόντων, όπως π.χ. το ψωμί ολικής άλεσης, προσφέρουν εξίσου σημαντική προστασία κατά της νόσου.

Σύμφωνα με τους ειδικούς μάλιστα, αν αντικαταστήσει κανείς πέντε φέτες λευκό ψωμί την ημέρα με μαύρο θα μπορούσε να περιορίσει τις πιθανότητες εκφύλισης της ωχράς κηλίδας κατά 8%.

Από την άλλη, ο συνδυασμός υψηλών επιπέδων λιπαρών οξέων ω-3 και μιας διατροφής χαμηλής σε υδατάνθρακες, βάσει των νέων στοιχείων, μπορεί να περιορίσει την ανάπτυξη της νόσου ακόμη και κατά 50%.

Προηγούμενες έρευνες, είχαν δείξει ότι τα λιπαρά οξέα προστατεύουν από τις οφθαλμικές φλεγμονές και από βλάβες του αμφιβληστροειδούς χιτώνα.

Διαβάστε ακόμα:
Τα ψάρια «προστατεύουν» τους διαβητικούς
http://www.vita.gr/html/ent/063/ent.8063.asp

Ψάρια εναντίον εκζέματος
http://www.vita.gr/html/ent/425/ent.7425.asp

Tα ψάρια-πρωταθλητές
http://www.vita.gr/html/ent/378/ent.1378.asp