Σύμφωνα με νέα μελέτη, μια νέα, πιο «πράσινη» εκδοχή της γνωστής δίαιτας Atkins, η Eco-Atkins, η οποία αντικαθιστά τις ζωικές πρωτεΐνες με φυτικές, πέρα από την απώλεια βάρους υπόσχεται και μείωση της χοληστερόλης.

«Μέσα σε μόλις δύο εβδομάδες ακολουθώντας τη δίαιτα «Eco-Atkins», όλα μοιάζουν πολύ καλύτερα όσον αφορά το μεταβολισμό», αναφέρει δρ. Ντέιβιντ Τζ. Α. Τζένκινς, από το τμήμα διατροφής και μεταβολισμού του Πανεπιστημίου του Τορόντο και του νοσοκομείου St. Michael και συγγραφέας της μελέτης που παρουσιάζεται στο επιστημονικό έντυπο «Archives of Internal Medicine».

«Ο δρ. Άτκινς αψήφησε τους διατροφικούς κανόνες, προτείνοντας ότι διατροφικά μοντέλα υψηλής περιεκτικότητας σε λίπος και πρωτεΐνη θα ήταν καλύτερα από τις γνωστές δίαιτες χαμηλής χοληστερόλης και κορεσμένων λιπαρών, πάνω στις οποίες έχουμε «χτίσει» θεραπευτικά μοντέλα κατά των καρδιαγγειακών νοσημάτων», εξηγεί ο ειδικός.

«Αρχικά, αυτό έμοιαζε επικίνδυνο, όμως στην πορεία τα κατάφερε και αποδεικνύοντας ότι όλοι όσοι είχαν χάσει βάρος, ήταν καλά στην υγεία τους. Ωστόσο ένα πράγμα που δεν είχαμε προσέξει ήταν το γεγονός ότι τα επίπεδα χοληστερόλης δεν είχαν εμφανίσει μείωση, παρά το γεγονός ότι υπήρχε θεαματική απώλεια βάρους», αναφέρει ο δρ. Τζένκινς.

Έτσι, ο ερευνητής και η ομάδα του έψαξαν να βρουν έναν τρόπο ώστε να μπορούν να διατηρήσουν την αναλογία υψηλής πρωτεΐνης-χαμηλών υδατανθράκων, ενισχύοντας όμως την μείωση της χοληστερόλης ή άλλων παραγόντων που θα μπορούσαν να συμβάλλουν στην εμφάνιση καρδιακών προβλημάτων.

Στο πείραμα έλαβαν μέρος 44 υπέρβαροι άνδρες και γυναίκες με υψηλή χοληστερόλη οι οποίοι ακολούθησαν δύο προγράμματα διατροφής για μια περίοδο τεσσάρων εβδομάδων: το πρώτο ήταν χαμηλό σε λιπαρά και υδατάνθρακες ενώ ήταν πλούσιο σε λαχανικά και φυτικές πρωτεΐνες. Το δεύτερο ήταν χαμηλό σε υδατάνθρακες, σε γαλακτοκομικά και αυγά, φρούτα και λαχανικά.

Οι συμμετέχοντες και των δύο ομάδων έχασαν από τέσσερα κιλά έκαστος.

Τη μεγάλη διαφορά παρόλα αυτά, έκαναν όσοι ανήκαν στην πρώτη ομάδα διατροφής, καθώς κατέγραψαν κατά 0,6 μεγαλύτερη μείωση της «κακής» LDL χοληστερόλης. Στην ίδια ομάδα, παρατηρήθηκαν ακόμη βελτιώσεις στα γενικά επίπεδα της χοληστερόλης, στην αναλογία πρωτεΐνης-λιπαρών και την αρτηριακή πίεση.

Διαβάστε ακόμα:
Η νέα Άτκινς λέει ναι στους υδατάνθρακες!
http://www.vita.gr/html/ent/298/ent.7298.asp

Ξεκινάω δίαιτα τι να προσέχω;
http://www.vita.gr/html/ent/718/ent.6718.asp

Πώς θα φτιάξετε τη δική σας δίαιτα
http://www.vita.gr/html/ent/678/ent.6678.asp