Εάν ανήκετε στην κατηγορία των ανθρώπων που έχουν αρχίσει να «γκριζάρουν» πριν την ώρα τους, μάθετε ότι για ό,τι σας συμβαίνει ευθύνεται το αυξημένο στρες και ότι οι λευκές τρίχες ενδεχομένως να χαρίζουν αντικαρκινική προστασία!

Σύμφωνα με νέα μελέτη των ειδικών του Πανεπιστήμιου Καναζάβα στην Ιαπωνία, όταν το στρες μας «πνίγει» τα βλαστικά κύτταρα που παράγουν μελανίνη στους θύλακες των τριχών καταστρέφονται, με αποτέλεσμα να «ασπρίζουμε».

Τα καλά νέα ωστόσο, όπως αναφέρουν οι ερευνητές στο επιστημονικό έντυπο «Cell», είναι δύο: ότι πρώτον, κατά την προσπάθεια διαχείρισης του καθημερινού στρες μπορούμε να φρενάρουμε τη συγκεκριμένη διαδικασία και δεύτερον, ότι τα λευκά μαλλιά συνδέονται βιολογικά με την προστασία από τον καρκίνο.

«Το DNA των κυττάρων βρίσκεται υπό συνεχή επίθεση καταστροφικών παραγόντων όπως είναι τα χημικά, η υπεριώδης και άλλου τύπου ακτινοβολίες. Εκτιμάται ότι κάθε κύτταρο των θηλαστικών δέχεται περίπου 100.000 τέτοιου είδους καταστροφικές επιθέσεις ημερησίως», εξηγεί η δρ. Έμι Νισιμούρα.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι πίσω από τη ραγδαία αποχρωματοποίηση της τρίχας κρύβεται ο σταδιακός θάνατος βλαστικών κυττάρων τα οποία είναι υπεύθυνα για τη συνεχή ανανέωση των μελανοκυττάρων – τα κύτταρα δηλαδή που προσδίδουν το χρώμα στα μαλλιά.

Ο συγκεκριμένος μηχανισμός ωστόσο, έδειξε να δρα προστατευτικά, καθώς στην ουσία απομακρύνει τα κατεστραμμένα βλαστικά κύτταρα του οργανισμού.

Εάν κάτι τέτοιο ισχύει και για άλλες ομάδες βλαστικών κυττάρων, οι ειδικοί συμπεραίνουν ότι αυτό ενδεχομένως να συμβάλλει στην προστασία κατά του καρκίνου.

Διαβάστε ακόμη:
Τέλος στα άσπρα μαλλιά από το στρες
http://www.vita.gr/html/ent/954/ent.7954.asp

Tριχοφάγος: Το στρες επί κεφαλής
http://www.vita.gr/html/ent/528/ent.6528.asp

Καρκίνος: ελπίδες… νέας γενιάς
http://www.vita.gr/html/ent/153/ent.8153.asp