Τελικά, οι ασθενείς που πάσχουν από καρκίνο του προστάτη χρειάζονται τρία χρόνια ειδικής ορμονοθεραπείας, γνωστής και ως «χημικός ευνουχισμός».

Ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Γκρενόμπλ με επικεφαλής τον δρ. Μισέλ Μπολά προσπάθησε να βρει αν είναι δυνατό να «συντομεύσουμε» στους 6 μήνες τη θεραπεία του καρκίνου του προστάτη, που καταστέλλει την παραγωγή ανδρογόνων σχετιζόμενων με την ανάπτυξη των όγκων, απαλλάσσοντας τους ασθενείς από σοβαρές παρενέργειες, όπως καρδιακές προσβολές, στυτική δυσλειτουργία κ.α..

Δυστυχώς, όμως, για την αποτελεσματική καταπολέμηση της νόσου η εξάμηνη δοκιμαστική θεραπεία αποδείχτηκε ανεπαρκής.

Οι ερευνητές παρακολούθησαν την πορεία της υγείας 970 ασθενών οι οποίοι είχαν αναπτύξει όγκους μόνο στον προστάτη (χωρίς μεταστάσεις) και είχαν υποβληθεί σε ακτινοβολίες και σε «χημικό ευνουχισμό» – οι μισοί – διάρκειας έξι μηνών και -οι υπόλοιποι – τριών ετών.

Πέντε χρόνια αργότερα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το ποσοστό θνησιμότητας μεταξύ των ανδρών που είχαν ακολουθήσει την σύντομη θεραπεία ήταν 19% συγκριτικά με το 15,2% μεταξύ εκείνων που υποβλήθηκαν στη μακροχρόνια θεραπεία.

«Συνολικά η θνησιμότητα ήταν υψηλότερη κατά τη βραχυπρόθεσμη καταστολή των ανδρογόνων συγκριτικά με τη μακροπρόθεσμη θεραπεία», αναφέρει ο κ. Μισέλ Μπολά στην επιστημονική επιθεώρηση «New England Journal of Medicine».


Διαβάστε ακόμα:
Οι τελευταίες εξελίξεις για τον καρκίνο του προστάτη
http://www.vita.gr/html/ent/409/ent.7409.asp

Θαυματουργό χάπι για τον καρκίνο του προστάτη
http://www.vita.gr/html/ent/054/ent.7054.asp

Ξέρετε πότε έχει πρόβλημα ο προστάτης σας;
http://www.vita.gr/html/ent/101/ent.1101.asp