«Αδύναμο» σπέρμα έχουν οι άνδρες που το παρακάνουν με το κόκκινο κρέας. Όχι εκείνοι που τρώνε φρούτα! Δεν είναι λίγες οι μελέτες που έχουν υπογραμμίσει την τεράστια σημασία της υγιεινής διατροφής για την ανδρική γονιμότητα. Νέα μελέτη όμως από ερευνητές του ισπανικού Πανεπιστημίου της Μούρθια αποδοκιμάζει το κόκκινο κρέας και τα λίπη και ανεβάζει στα ουράνια τα φρούτα και τα λαχανικά!

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «Fertility and Sterility», διήρκεσε 4 χρόνια και κατά τη διάρκειά της συγκεντρώθηκαν στοιχεία για 61 άνδρες. Οι 30 απ’ αυτούς αντιμετώπιζαν προβλήματα γονιμότητας, ενώ υπόλοιποι 31 όχι.

Οι άνδρες που είχαν σπερματοζωάρια καλής ποιότητας κατανάλωναν περισσότερα φρούτα και λαχανικά. Αυτό μεταφράζεται, όπως εξηγεί ο επικεφαλής της μελέτης δρ. Χαϊμέ Μενδιόλα «σε περισσότερες βιταμίνες, φυλλικό οξύ και ίνες και λιγότερες πρωτεΐνες και λιπαρά, σε σχέση με όσους είχαν χαμηλής ποιότητας σπέρμα».

Και φυσικά ισχύει και το αντίθετο: «ουραγοί» στην ποιότητα των σπερματοζωαρίων ήταν εκείνοι που κατανάλωναν μεγάλες ποσότητες κρέατος (και μάλιστα κόκκινου), junk food και… λίπους.

Οι ερευνητές θεωρούν ότι η «μαγική λέξη» για την ανδρική γονιμότητα ακούει στο όνομα: αντιοξειδωτικά! Μια διατροφή που βασίζεται σε φρούτα και λαχανικά – μεταξύ των οποίων τα εσπεριδοειδή, οι πιπεριές και το σπανάκι θεωρούνται «βόμβες» αντιοξειδωτικών – αποτελεί κλειδί για σπερματοζωάρια επαρκή, υγιή και «ζωηρά»!

Τα αντιοξειδωτικά «φρενάρουν» την οξείδωση των κυττάρων του οργανισμού, διαδικασία που σχετίζεται άμεσα με την ποσότητα των σπερματοζωαρίων και την ικανότητά τους να «κολυμπάνε» γρήγορα.

Επόμενος στόχος των ειδικών τώρα είναι να διαπιστώσουν αν η λήψη βιταμινών υπό μορφή συμπληρωμάτων διατροφής μπορεί τελικά να εμποδίσει την εμφάνιση προβλημάτων γονιμότητας στους άνδρες.

Διαβάστε ακόμα:
Red alert!

http://www.vita.gr/html/ent/794/ent.8794.asp

Το πολύ κόκκινο κρέας τυφλώνει!
http://www.vita.gr/html/ent/742/ent.8742.asp

Mπορώ να ζήσω χωρίς κρέας;
http://www.vita.gr/html/ent/021/ent.1021.asp