Η απώλεια σωματικού λίπους από τις επεμβάσεις κατά της παχυσαρκίας έχει ως αποτέλεσμα την παράλληλη απώλεια οστικής μάζας και τον αυξημένο κίνδυνο καταγμάτων.

Τα ανησυχητικά ευρήματα ανήκουν στους ειδικούς της Κλινικής Μάγιο, οι οποίοι εξέτασαν τις περιπτώσεις 142 παχύσαρκων ατόμων που είχαν υποβληθεί σε τέτοιου είδους επεμβάσεις.

Διαπίστωσαν λοιπόν, ότι η διαδικασία απώλειας της λιπώδους μάζας μέσω των επεμβάσεων συνδεόταν μακροπρόθεσμα με την αποδυνάμωση των οστών και με διπλάσιο κίνδυνο καταγμάτων.

Αναλυτικά, περίπου το 25% των συμμετεχόντων έσπασαν κάποιο οστό τα επόμενα χρόνια μετά από την επέμβαση. Οι ερευνητές μάλιστα διαπίστωσαν ότι ο κίνδυνος κατάγματος στο κάτω μέρος των χεριών και των ποδιών τριπλασιαζόταν.

Για αυτό συμβουλεύουν τους παχύσαρκους που υποβάλλονται σε τέτοιες επεμβάσεις να παίρνουν μεγαλύτερες ποσότητες από την Συνιστώμενη Ημερήσια Δόση ασβεστίου και βιταμίνης D. Τα ανησυχητικά ευρήματα παρουσιάστηκαν στο πλαίσιο του συνεδρίου της Αμερικανικής Εταιρείας Ενδοκρινολογίας.

Διαβάστε ακόμα:
Χαλάρωση και κυτταρίτιδα; Η επιστήμη αντεπιτίθεται
http://www.vita.gr/html/ent/247/ent.9247.asp

Eγχειρήσεις παχυσαρκίας. Πότε πρέπει να γίνονται;
http://www.vita.gr/html/ent/285/ent.1285.asp

Πως έκανα λιποαναρρόφηση
http://www.vita.gr/html/ent/262/ent.6262.asp