Τα λάιτ τρόφιμα πολλές φορές μας οδηγούν στην κατανάλωση μεγαλύτερων ποσοτήτων φαγητού, σύμφωνα με νέα βρετανική μελέτη.

Όπως διαπίστωσαν οι ειδικοί του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ από πείραμα που πραγματοποίησαν με μια ομάδα ατόμων, όσοι κλήθηκαν να καταναλώσουν τρόφιμα μικρότερης θερμιδικής αξίας έτειναν να «ξεγελιούνται» και να τρώνε τελικά μεγαλύτερες μερίδες.

Στο πείραμα, οι ειδικοί προσέφεραν στους εθελοντές 18 είδη τροφίμων διαφορετικής θερμιδικής αξίας. Είδαν λοιπόν ότι σύντομα πολλοί από αυτούς που έτρωγαν τα λεγόμενα «λάιτ» προϊόντα κατέληγαν να καταναλώνουν τις ίδιες θερμίδες με όσους έτρωγαν κανονικά.

Την ίδια ώρα, σε μια ξεχωριστή έρευνα από την ίδια ερευνητική ομάδα με επικεφαλής τον δρ. Τζεφ Μπράνστρομ, έδειξε ότι τα παιδιά που επιτρεπόταν να τρώνε γλυκά ή σοκολάτα μόνο σε ειδικές περιστάσεις, είχαν την τάση να καταναλώνουν τελικά υπερβολικές ποσότητες καθώς υπερεκτιμούσαν το πόσο έπρεπε να φάνε.

Οι ερευνητές προσέφεραν έξη ανθυγιεινά σνακ σε μια ομάδα παιδιών 10-12 ετών και τους ζήτησαν να εκτιμήσουν «πόσο είναι το πολύ». Αποδείχθηκε ότι τα παιδιά που τους επιτρεπόταν να αγοράζουν γλυκά και πατατάκια μπορούσαν να εκτιμήσουν περίπου πόσες θερμίδες είχαν τα σνακς πολύ καλύτερα από τα παιδιά που τους απαγορευόταν η συστηματική κατανάλωση.

«Τα τελευταία ευρήματα υποδηλώνουν ότι η αποφυγή συγκεκριμένων σνακ οδηγεί στον περιορισμό των γνώσεων που έχουμε γύρω από την θρεπτική τους αξία», αναφέρει χαρακτηριστικά ο δρ. Μπράνστρομ.

«Έτσι όταν τελικά κάποιος συναντά τις συγκεκριμένες τροφές, τείνει να τις καταναλώνει σε μεγαλύτερες μερίδες», συμπληρώνει ο ειδικός.

Διαβάστε ακόμα:
Φάκελος: Η επέλαση των light
http://www.vita.gr/html/ent/068/ent.7068.asp

Αν τρώω LIGHT προϊόντα, θα αδυνατίσω;
http://www.vita.gr/html/ent/113/ent.6113.asp

Πότε είναι χρήσιμα τα υποκατάστατα;
http://www.vita.gr/html/ent/614/ent.6614.asp