Αμερικανοί επιστήμονες ανακάλυψαν ότι ένας τύπος χημειοθεραπείας που χρησιμοποιείται για την καταπολέμηση προκαρκινικών δερματικών αλλοιώσεων, «σιδερώνει» τις ρυτίδες και παράλληλα εξαφανίζει τις δυσχρωμίες.

Οι ειδικοί του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν άρχισαν να εξετάζουν τις αντιγηραντικές ιδιότητες του φαρμάκου φθοροουρακίλη, μετά από τα ευεργετικά της αποτελέσματα στην εμφάνιση του δέρματος ασθενών που είχαν υποβληθεί στη θεραπεία για προκαρκινικές αλλοιώσεις : οι ρυτίδες είχαν λειανθεί εντυπωσιακά και οι δυσχρωμίες είχαν σχεδόν εξαφανιστεί.

Όπως γράφει το επιστημονικό έντυπο «Archives of Dermatology», το φάρμακο δρα προκαλώντας βλάβες στα δερματικά κύτταρα, υποχρεώνοντας έτσι τον οργανισμό να τα αναδομήσει. Σύμφωνα μάλιστα με την επικεφαλής της μελέτης δρ. Ντέινα Σακς, ο τρόπος δράσης της συγκεκριμένης θεραπείας θυμίζει λίγο εκείνον της θεραπείας λέιζερ.

Στη μελέτη οι ειδικοί χορήγησαν μια κρέμα φθοροουρακίλης σε 21 εθελοντές ηλικίας από 56 έως 85 ετών με φωτογήρανση και ακτινική κεράτωση στο πρόσωπο. Τους ζήτησαν να την εφαρμόζουν δύο φορές ημερησίως επί 14 ημέρες.

Από φωτογραφίες που είχαν τραβήξει πριν την έναρξη της θεραπείας, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η βελτίωση ήταν θεαματική. Συγκεκριμένα, παρατήρησαν μείωση στις λεπτές και στις βαθιές ρυτίδες, αλλά και στις πανάδες που οφείλονται στην ηλικία.

Μετά την πάροδο 10 εβδομάδων, 19 από τους 21 ασθενείς έβλεπαν εμφανή διαφορά. Μάλιστα 17 από αυτούς δήλωσαν ότι θα επέλεγαν να υποβληθούν στη θεραπεία για ακόμη μια φορά.

«Αναμφίβολα, θα υπάρχουν ασθενείς που θα επιθυμούν να υποβληθούν στην θεραπεία αυτή για αισθητικούς λόγους, δεδομένων των αποτελεσμάτων και του χαμηλού της κόστους», αναφέρει η κ. Σακς.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών, η ουσία αυτή εκτός από τη χημειοθεραπεία, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και ως αντιγηραντική κρέμα σε ανθρώπους που εμφανίζουν έντονα σημάδια φωτογήρανσης.

Ωστόσο, πίσω από τα «θεαματικά» αποτελέσματα κρύβεται μια σειρά παρενεργειών που διαρκούν μάλιστα αρκετές εβδομάδες. Μετά την πρώτη εφαρμογή της κρέμας το δέρμα κοκκινίζει και πρήζεται έντονα.

Η φθοροουρακίλη χρησιμοποιείται για την καταπολέμηση του καρκίνου εδώ και 40 χρόνια.

Διαβάστε ακόμα:
Ρυτίδες τέλος σε χρόνο dt
http://www.vita.gr/html/ent/286/ent.8286.asp

Άνδρας. Σβήστε τις ρυτίδες:
http://www.vita.gr/html/ent/356/ent.5356.asp

Καλλυντικά vs αισθητική ιατρική
http://www.vita.gr/html/ent/780/ent.4780.asp