Σε μία ουσία που λέγεται ριτουξιμάμπη κρύβεται το «αντίδοτο» κατά της εξέλιξης της ρευματοειδούς αρθρίτιδας, εκτιμούν τώρα οι επιστήμονες.

Τα ελπιδοφόρα νέα παρουσιάστηκαν στο πλαίσιο του συνεδρίου της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας ενάντια στους Ρευματισμούς (EULAR) στην Κοπεγχάγη. Σύμφωνα με κλινικές δοκιμές, το φάρμακο με την εμπορική ονομασία MabThera φρενάρει τη φθορά των αρθρώσεων που παρατηρείται στους ασθενείς της νόσου.

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι τα νέα ευρήματα θα επιφέρουν αλλαγές στον τρόπο αντιμετώπισης της ρευματοειδούς αρθρίτιδας. Μέχρι τώρα, οι ιατρικοί οργανισμοί συνιστούσαν τη χρήση ριτουξιμάμπης μόνο όταν όλα τα υπόλοιπα φάρμακα δεν έφερναν αποτελέσματα.

Η νέα μελέτη όμως που πραγματοποιήθηκε σε 755 ασθενείς έδειξε ότι όταν η ριτουξιμάμπη χορηγείται σε συνδυασμό με τη συμβατική θεραπεία μεθοτρεξάτης, μειώνει σημαντικά τα επώδυνα συμπτώματα της νόσου.

Μάλιστα το 70% των ασθενών που έλαβαν τη θεραπεία μέσα στους πρώτους έξι μήνες από την εμφάνιση των συμπτωμάτων, κατάφεραν να «φρενάρουν» την εξέλιξη της καταστροφής των αρθρώσεων για τουλάχιστον 12 μήνες – όσο και διήρκησε η μελέτη.

Παρά το υψηλό της κόστος, οι ειδικοί πιστεύουν ότι η ριτουξιμάμπη θα μπορούσε να βοηθήσει πολλούς ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα να προλάβουν την εξέλιξη της νόσου, κερδίζοντας έτσι καλύτερη ποιότητα ζωής.

Διαβάστε ακόμα:
Η γονιδιακή θεραπεία κάνει «θαύματα»
http://www.vita.gr/html/ent/390/ent.8390.asp

Η αρθρίτιδα «χτυπά» και τους νέους
http://www.vita.gr/html/ent/527/ent.7527.asp

Το tai chi ανακουφίζει από την αρθρίτιδα
http://www.vita.gr/html/ent/303/ent.9303.asp