Αμερικανοί επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας ανέπτυξαν ένα απλό τεστ αίματος το οποίο μετρά τη μοριακή ηλικία των ιστών του ανθρώπινου οργανισμού.

Συγκεκριμένα διαπίστωσαν ότι όσο περισσότερο γερνούν οι ιστοί, τόσο περισσότερο αυξάνονται οι συγκεντρώσεις της πρωτεΐνης p161NK4a.

Κατέληξαν λοιπόν στο συμπέρασμα ότι μετρώντας τα επίπεδα της συγκεκριμένης πρωτεΐνης, θα μπορούσαν να αξιολογήσουν την κατάσταση των ιστών και να εκτιμήσουν πώς αντιδρούν σε χειρουργικές επεμβάσεις ή τη λήψη φαρμάκων.

Όπως γράφει το επιστημονικό έντυπο «Aging Cell», οι ερευνητές βρήκαν ακόμη μια ιδιαίτερη σχέση μεταξύ της επιτάχυνσης της διαδικασίας της γήρανσης και ορισμένων συμπεριφορών όπως π.χ. του καπνίσματος ή της κακής φυσικής κατάστασης.

Οι ερευνητές εξεπλάγησαν όταν διαπίστωσαν ότι τα επίπεδα της πρωτεΐνης δεν συνδέονταν με την παχυσαρκία, μολονότι μέχρι τώρα υποθέταμε ότι ο περιορισμός των θερμίδων επιβραδύνει τη διαδικασία γήρανσης. Οι ερευνητές εικάζουν τώρα ότι η έλλειψη σωματικής δραστηριότητας και το κάπνισμα έχουν πιο βαθιές επιδράσεις στη μοριακή γήρανση απ’ ό,τι η παχυσαρκία .

Για να εξετάσουν την ακρίβεια του τεστ, οι ειδικοί ανέλυσαν δείγματα αίματος που είχαν λάβει από 170 άτομα τα οποία είχαν παράλληλα συμπληρώσει ένα ερωτηματολόγιο γύρω από την υγεία και τις καθημερινές τους συνήθειες.

«Πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα προς τη δημιουργία ενός πρακτικού εργαλείου με στόχο τον προσδιορισμό της μοριακής ηλικίας του οργανισμού κάποιου», αναφέρει ο ερευνητής δρ. Νόρμαν Σάρπλες.

«Η πρωτεΐνη p161NK4a μπορεί σίγουρα να χρησιμοποιείται ως δείκτης της βιολογικής γήρανσης», συμπληρώνει ο ειδικός. «Ωστόσο χρειάζεται ακόμη περισσότερη δουλειά σε μεγαλύτερους αριθμούς για να δούμε κατά πόσο αυτή θα μπορούσε να αποτελέσει τελικά μια αρκετά αξιόπιστη μέθοδο για την πρόβλεψη των ρυθμών γήρανσης», εξηγεί ο δρ. Σάρπλες.

Διαβάστε ακόμα:
Θα τα εκατοστίσετε;
http://www.vita.gr/html/ent/835/ent.8835.asp

8.000 βήματα για να ζήσουμε περισσότερο (και καλύτερα)
http://www.vita.gr/html/ent/016/ent.1016.asp

Mπορώ να κερδίσω 15 χρόνια υγείας; Kαι βέβαια!
http://www.vita.gr/html/ent/223/ent.6223.asp