Έναν «ελαττωματικό» μηχανισμό ο οποίος ενδεχομένως να κρύβεται πίσω από την εμφάνιση καρκίνου εντόπισαν για πρώτη φορά οι ειδικοί του Παιδιατρικού Νοσοκομείου της Φιλαδέλφειας στις ΗΠΑ.

Μελετώντας παιδιά με νευροβλάστωμα, μια επιθετική μορφή παιδικού καρκίνου που χτυπά κυρίως το νευρικό σύστημα, οι ερευνητές ανακάλυψαν ένα σφάλμα στην αντιγραφή ολόκληρων αλληλουχιών του DNA που θα μπορούσε να ευθύνεται για την εμφάνιση της νόσου.

Όπως εξηγούν οι επιστήμονες στην επιθεώρηση «Nature», είναι η πρώτη φορά που εντοπίστηκε μηχανισμός που αφορά τις ποσοτικές μεταβολές και τις ανισοζυγίες αντιγράφων ολόκληρων περιοχών του γονιδιώματος (DNA) o οποίος συνδέεται με καρκίνο.

Η ερευνητική ομάδα με επικεφαλής τον δρα Τζον Μάρις «σάρωσε» το γενετικό κώδικα 846 παιδιών με τη συγκεκριμένη μορφή καρκίνου καθώς και 803 υγιών παιδιών. Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι παιδιά τα οποία παρουσίαζαν έλλειψη μιας ολόκληρης περιοχής του γενετικού κώδικα στο χρωμόσωμα 1 – το χρωμόσωμα δηλαδή που θεωρείται σημαντικό για την ανάπτυξη του νευρικού συστήματος – είχαν προδιάθεση για την εμφάνιση καρκίνου.

Παράλληλα ο δρ Μάρις και οι συνεργάτες του εντόπισαν ένα γονίδιο, το NBPF23, το οποίο έδειξε να συνδέεται με την εμφάνιση νευροβλαστώματος.

Οι ειδικοί ελπίζουν ότι η συγκεκριμένη ανακάλυψη θα ανοίξει το δρόμο για τη δημιουργία νέων, πιο στοχευμένων θεραπειών για τον καρκίνο.

Διαβάστε ακόμη:
Ο καρκίνος πιο πολύπλοκος απ’ όσο νομίζαμε
http://www.vita.gr/html/ent/300/ent.7300.asp

Επιτυχίες στη μάχη κατά του καρκίνου του μαστού
http://www.vita.gr/html/ent/930/ent.7930.asp

Συνέντευξη – Ηλίας Αθανασιάδης: Καρκίνος του μαστού: «Σπουδαίο βήμα η εξατομικευμένη θεραπεία»
http://www.vita.gr/html/ent/452/ent.7452.asp