Οι επικίνδυνες χημικές ουσίες των εντομοκτόνων «μολύνουν» το σπίτι μας ακόμη πολύ καιρό μετά τη χρήση τους, εκτιμούν οι ειδικοί.

Η μελέτη έρχεται από ερευνητές της Υπηρεσίας Προστασίας Περιβάλλοντος και του Υπουργείου Στέγασης και Αστικής Ανάπτυξης των ΗΠΑ, οι οποίοι πραγματοποίησαν έλεγχο στα πατώματα 500 τυχαία επιλεγμένων σπιτιών.

Επίκεντρο της μελέτης ήταν η κουζίνα, όπου συνήθως οι νοικοκυρές ψεκάζουν με εντομοκτόνα για να ξεφορτωθούν τυχόν ανεπιθύμητους «επισκέπτες».

Πρώτη στην κατάταξη, ερχόταν η ουσία περμεθρίνη καθώς εντοπίστηκε στο 89% των δαπέδων. Πρόκειται για το χημικό που χρησιμοποιείται σε σπαρτά, κατοικίδια και ανθρώπους για την καταπολέμηση των παρασίτων.

Με 78% την δεύτερη θέση κατέκτησε η ουσία χλωρπυριφός για την εξολόθρευση κατσαρίδων και παρασίτων.

Τέλος, οι ερευνητές ανακάλυψαν την ύπαρξη χλορδάνης – η χρήση της οποίας είχε απαγορευθεί από το 1988 – PBO (piperonyl butoxide), συπερμεθρίνης και φιπρονίλης.

Οι επιστήμονες τονίζουν ότι οι ουσίες που εντόπισαν είναι επικίνδυνες για την υγεία και ότι συνεχίζουν να ρυπαίνουν το χώρο που ψεκάζουμε με αυτές ακόμη και όταν περάσει η δράση τους.

«Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι τα περισσότερα πατώματα κατοικιών διαθέτουν υψηλά επίπεδα εντομοκτόνων που ενδεχομένως εκθέτουν τους ιδιοκτήτες τους σε κίνδυνο», αναφέρουν οι ερευνητές στο επιστημονικό έντυπο «Environmental Science & Technology».

Διαβάστε ακόμη:
Κουνούπια τέλος
http://www.vita.gr/html/ent/260/ent.2260.asp

Τα «πράσινα» φυτοφάρμακα: Πολεμήστε τους εχθρούς φυσικά!
http://www.vita.gr/html/ent/524/ent.5524.asp

Πώς να διώξετε… τους επισκέπτες σας!
http://www.vita.gr/html/ent/405/ent.2405.asp